fredag 30 december 2016

Världens första huvudtransplantation 2017

Science fiction? 
Nej, inte alls. 
Nästa år är det fullt möjligt, att världens första huvudtransplantation kommer genomföras. 
Operatören finns redan. Den italienske neurokirurgen, Sergio Canavero, som är beredd kapa av ryssen Valery Spiridonov, 31 år, huvud. 
Ryssens huvud ska sedan sys fast på en frisk kropp. Plockad från en hjärndöd person, men i övrigt en helt fungerande kropp med pulserande hjärta och blodomlopp. 
Valery Spiridonov lever i dag med en döende kropp. Hans kropp är på väg tvina bort. Döden väntar. Sjukdomen heter Werdnig-Hoffman, spinal muskelatrofi: allt svårare andas, svälja, ja allt. Mannen är alltså bortom all räddning. 
Utom huvudet då, vill säga. Den minst sagt unika operationen är planerad genomföras senast i december 2017. 
Alltså samma månad som den sydamerikanske hjärtkirurgen, Christiaan Bernard (1922-2001) genomförde den första transplantationen av ett hjärta för 50 år sedan, 1967. Vilket på sin tid var en världssensation. Patienten överlevde i 19 dagar. Kirurgen Bernhard blev världsberömd på kuppen. 
Huvudtransplantationen kan för övrigt också komma att genomföras mycket tidigare än planerat under 2017. 
Riskerna med en huvudtransplantation är gigantiska. Nästan ofattbart stora. Kirurgen Sergio Canavero jämförs redan med dr. Frankenstein. 
Alla djurförsök med apor, råttor och hundar, har blivit mindre lyckade. En apskalle som fick ny underkropp bet sig själv innan den dog. 
Det är bara den italienske neurokirurgen och den ryske försökskaninen som verkar säkra på sin sak. 
Framgång. 
Tja, den som lever får se. Om det galna projektet någonsin blir av 2017? 
Uppgifterna om den märkliga transplantationen är hämtade från Daily Mail, CBS News, Mirror, Futuru Timleline.net, Evening Standard med flera publikationer. Både på nätet och papperstidningarna. Det är alltså inga troll som varit farten. 
Bilden här nedanför är läkaren, Sergio Canavero. med en testdocka.
Skicka en kommentar