tisdag 15 november 2016

Lommaspaning efter kannibaler-svenska landslagstjejer låses in

Det pågår ett U20-VM för damer i fotboll i Papua Nya Guinea som ligger bortglömd av världen nordväst om Australien. 
I morgon möter Sverige just Papua Nya Guinea i huvudstaden Port Moresby klockan 10.00 svensk tid. Visas tydligen i TV12. Utrikesdepartementet varnar för att resa till landet med våldtäkter, häxbål, våldsam kriminalitet och kannibalism. 
Därför låses de svenska flickorna in på lyxhotellet. Det är absolut förenat med livsfara att gå ut i staden. Natt som dag. Säkerheten kring flickorna rigorös. 
Det verkar helt galet. 
Jag som har varit med en stund i livet minns den svenske upptäcktsresanden, Sten Bergman för 50-60 år. 
Han reste mycket i landet. 
Utan bli uppäten. 
Berodde kanske på att vita människor var för salta i smaken och dessutom något sura i köttet. Nej, favoritkäket var allt en grillad eller kokt japan. 
Det var godis på menyn. 
Om sina äventyr skrev Bergman böcker och reste runt i Sverige och höll väldigt populära föredrag. 
Det var på den tiden informationskanalerna mest hörde ångradion till. Ja, även där berättade Sten Bergman ofta om sina äventyr som ingen någonsin kunde kolla fakta. Det var alltså fritt fram för äventyraren att krydda sina berättelser. 
Jag glömmer aldrig boken, Min far är kannibal, som kom ut i slutet av 1950-talet. Den skakade om en yngling rejält, vill jag lova. 
I dag är Sten Bergman (1885-1975) gömd och glömd. Kanske lika så bra det.
Hur man kan spela ett U20-VM för damer i detta land är en gåta. Den gåtan heter Sepp Blatter. Mannen som var så korrupt att även kannibaler fick ett fotbolls-VM. 
Missa inte matchen i morgon. Kolla bara upp rätt tid. Jag är osäker.
Skicka en kommentar