fredag 2 september 2016

Kopierade mediciner: ”När jag fick babianröv”

Livet kan bli mer spännande än man räknat med. Det började på allvar i feruari/mars. 
En allt mer tilltagande klåda.
Först en liten röd prick som såg ut som ett myggbett, sedan tusentals från hjässan ner till knäna. 
En explosion. 
Klådan formidabel. 
Akutremiss till Hudkliniken i Malmö. 
”Eksem,” sa doktorn och tog vävnadsprov-se lilla bilden. 
Behandling med ultraviolett ljus som ingår i vanligt solljus, 25-30 behandlingar, tre gånger i veckan. Först, helt naken, 40 sekunder sedan 50 sekunder i ett supersolarium-se bild här nedanför. 
Det blev för mycket på en gång. Mina gräddvita skinkhalvor som knappast någonsin sett solen slog bakut. Blev röda som en babianröv. 
Det ultravioletta ljuset är den del av strålningen som gör att man blir röd om man solar för länge. 50 sekunder i supergrillen blev för mycket, för mina gräddvita skinkhalvor. Babianröv är ingen överdrift. 
Det blev till att hoppa över en solning. 
Sedan på det igen. 
Vi startade med 25 sekunder med försiktig höjning vid behandlingstillfällena. Och se på fan: eksemen på kroppen har försvunnit, endast irriterande prickar kvar i huvudsvålen. Då ringde hudläkaren: 
”Rockbäck. Jag har fått svaret på vävnadsprovet. Du har fått eksem av en kopierad medicin. Vi ska nu utreda vilken av dina mediciner det är.” 
Se på fan tabletter, som Martin Ljung sa i en rolig monolog. 
Det florerar en sjuka på landets Apotek. Den ordinarie medicinen som läkaren skriver ut, byts ut av apotekspersonalen till en billigare som de säger, är helt ofarlig och har samma verkan. Då fick jag alltså gräslig eksem-och babianröv. 
Förbannad? 
Det är bara förnamnet. 
Återkommer. 
Garanterat. 
Även till Läkemedelsverket, var så säker på det.
Skicka en kommentar