lördag 9 januari 2016

TV-succén På Spåret spårade ur-SVT skäms

Det här är skytten Oscar Swahn (1847-1927) från Tanum i norra Bohuslän. 
Han deltog i tre olympiader. Tog sammanlagt sex olympiska medaljer, varav tre guld. Sitt första OS-guld i enkelskott löpande hjort vid OS i London 1908. 
I olympiaden i Antwerpen 1920 ett silver i löpande hjort. Oscar var då 72 år 280 dagar gammal (Wiki). Därmed den äldste medaljören i ett OS. 
Om Oscar sett På Spåret i går fredag, hade han laddat geväret och skjutit sin platt-TV i bitar. In i studion kom fem personer som skulle föreställa olika fåniga OS-grenar. Två fanns med en gång i tiden. 
De tävlande såg förvirrade ut. 
Domaren Fredrik Lindström gick vilse i OS-smeten och sa det var arkitektur och pudelklippning. 
Arkitektur ingick i konsttävlingen (1912-1948), men inte i det officiella OS-programmet. Så långt rätt (nästan), men sedan kom grodan från Fredrik. 
Pudelklippning i Paris-OS 1900.  Segraren klippte t o m 17 pudlar på en timme. Det hade väl än i denna dag varit ett OS-rekord.
Om det varit sant.
Det visar sig nämligen vara ett 1 april skämt. Levererat av The Guardian inför OS i Peking 2008. 
Tablå. 
Det blir till att göra en pudel till nästa veckas program. 
Det hade varit klart bättre och roligare om Oscar Swahn med sin löpande hjort fått varit med.

SVT SKÄMS

Skriver på Facebook:  "Vi på redaktionen för På spåret får göra en pudel och erkänna att vi gått på ett aprilskämt redan i januari. Pudelklippning har aldrig varit med i OS, inte ens som uppvisningsgren. Vi skäms som hundar och som om inte detta var nog så bytte vi plats på Iran och Irak. Vi ber om ursäkt och kan bara lova ytterligare ansträngning när det gäller vår faktakoll! 

Vänlig & skamsen hälsning 
/redaktionen"
Skicka en kommentar