måndag 18 januari 2016

Oljekraschen: Norrmännen kan få skala sina bananer själva

Det var den 9 februari 2011 som Uppdrag Granskning med Janne Josefsson i spetsen åkte till Oslo. De visade upp mängden av svenska ungdomar som åkte till Norge, för tjäna snabba pengar på skala bananer åt norrmännen.  
Bilderna bet.
Det kändes förnedrande för oss svenska tittare. Mycket värre än bli utklassad i skidspåret. Ungdomarna var emellertid glada. Levde rövare i huvudstaden på sin lediga tid. På pengar man fått genom att skala bananer. 
Norrmännen skrattade åt skitjobbet. Skrev en hånfull populär låt om svenskarna, hur de bodde som zigenare och försörjde sig på skala bananer. (texten förtsätter efter bilden)
Men så kom oljekraschen. 
Enligt Svenska Dagbladets kurva här ovanför, dök oljan från 140 dollar per fat till 35 dollar per fat i år. Orsaken är en överproduktion i världen. 
”Tidigare har Opec justerat sin kvot för att hålla priset uppe. Men 2014 frångick man den linjen,” säger Sofie Quant på den svenska branschorganisationen SPBI till Svenska Dagbladet som en förklaring till nedgången. 
Den här dramatiskt nedgången har nu fått den norska kronan falla mot botten. 
Detta betyder att mycket som tidigare varit väldigt dyrt i Norge är på väg bli mycket billigare. Inte minst kan detta kronfall i längden, ställa till stora problem för gränshandeln mellan Sverige/Norge. (texten fortsätter efter bilden)
Den norska kronan låg igår 0,96 öre UNDER den svenska kronan. 
Värre ändå kan det blir. 
Nu när sanktionerna mot Iran lyfts bort, kan iranierna börja pumpa upp stora mängder olja mot den irakiska gränsen. 
Produktionen ska sedan i första hand ut på marknaden i Asien. 
Ja, ni förstår själva. 
Det ser ut att bli etter värre för norrmännen. 
Jag ser ingen annan råd än att de får börja skala sina förbannade bananer själva. 
FOTNOT. Länder som drabbas av prisfallet på oljan är Norge, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien samt Malaysia. Källor: Svenska Dagbladets, Aftenposten, Fokus, Bloomberg mfl samt egen bananvinkling.
Skicka en kommentar