onsdag 30 september 2015

En guldpeng för MFF-Real Madrid

Jag fick i alla fall ett program. Inte alls illa. 
En historisk souvenir från en klassisk fotbollsmatch i Malmö. Kostnaden överkomlig. Endast en guldpeng-10 kronor. 
Matchen mellan MFF-Real Madrid fick jag följa hemma i TV-soffan tillsammans med kompis Pelle. Det gick alldeles utmärkt det också. Pelle skötte soffans kantspel lika resolut som Tinnerholm i TV-rutan.
Malmö FF fick visserligen stryk med 2-0 (1-0), men gjorde riktigt bra ifrån sig mot detta världslag. 
Ronaldo var Ronaldo med sina två mål. En annan jätte på planen var MFF-backen, Anton Tinnerholm som, mer eller mindre, ägde sin hela kant. Tyvärr kommer det säkert ett proffsanbud. 
Jag kan tänka mig att det är många klubbar ute i Europa som vill ha honom i sina led. Det är väl endast förbundskaptenen Erik Hamrén som nobbar detta stjärnskott. 
Eftersom jag ännu inte är i full vigör efter olyckan den 3 april 2014, fick jag alltså stanna hemma i TV-soffan. Jag får i efterhand njuta av programmet som en rödblommig hustru kom hem med.
På min läktarplats satt min svärdotter Maria. 
Det gjorde hon så bra, att t o m Ronaldo fångades som en lindansare (bilden till höger här nedanför).
Ursäkta mig, men nu ska jag bläddra. 

SVT och Lennart Hyland: Hela Sverige skramlade mycket bättre för 50 år sedan

Det är inte så att jag precis vill hälla salt i såret. I dag när alla jublar åt att Sverige skramlade in 40 miljoner till flyktinghjälpen i samband med gårdagens storslagna TV-gala, vill jag endast placera ur en tankeställare. 
Den första TV-sända insamlingsgalan gick ut i luften 1965. 
Det var givetvis den numera helt bortglömde Lennart Hyland, han med egen Hörna som ingen längre minns, som kom med uppslaget: en insamlingsgala i Lennarts Hörna som kallades Röda Fjädern. 
Det blev en sensationellt storslagen kväll i tjock-TV. Lennart Hyland var i högform. Dåtidens artister stod som i dag som spön i backen. 
Jag minns det tydligt. Tyvärr har jag inte kvar min röda fjäder som delades ut, till folk som skänkte pengar.  
Kampanjen Röda Fjädern med Lennart som primus motor drog in 13 miljoner kronor. En fantastisk siffra 1965. Pengarna gick till Lions, där för övrigt även Lennart Hyland var medlem. Vilket man naturligtvis kan ha synpunkter på.
Gårdagens gala drog i sin tur in 40 miljoner kronor. 
Då var jag så listig att jag gick in på Statistiska Centralbyråns prisomräknare. 13 miljoner kronor blir i dagens penningvärde nämligen hela 121 991 786, 45 kronor. Förändringen 838, 40 procent. 
Man kan faktiskt säga att Lennart Hyland drog in närmare 82 miljoner mer än vad TV-galan i går lyckades åstadkomma. Trots all modern teknik som finns i dag. 
Rätt ska vara rätt. 
På ett ungefär, i alla fall. 
FOTNOT. Senare under denna dag kom tittarsiffrorna för gårdagens Gala-skrammel i SVT 1. I snitt sågs galan av 1 161 000 tv-tittare. Dessutom sändes den av en lång rad mediesajter under kvällen. Maratonsändning pågick från 19 till nära halv tolv. 
Hylands Hörna sågs på sin tid av mer än halva svenska befolkningen. Sändes i regel från kl. 21.00 med öppen sluttid. Klockan närmade sig ofta 24.00 innan Hyland och svenska folket lallade sig i säng.

tisdag 29 september 2015

Tips från Frank Sten: Flamenco knäcker Real Madrid i Malmö

De senaste dagarnas huvudvärk har utan tvekan varit hur Malmö FF ska slippa en total förnedring mot Real Madrid i CL-matchen på onsdag. De senaste matcherna mot bottenlag i allsvenskan har varit just botten. Hur ska det då sluta mot världens bästa fotbollsklubb, Real Madrid, hemma i Malmö? 
Vi är många som ryser över bara tanken. Jag fick ta hjälp av bloggens egen Frank Sten-lilla bilden. 
"Flamenco", säger han tvärsäkert. 
"Flamenco?"
"Porompom pón, poropo, porompom pero, peró...osv. Ni vet den där käcka låten. Zigenarmusiken med Gipsy Kings," fortsätter Frank och nynnar lite porompom. 
Jag plockar fram gitarren. Dammar av den. Stämmer. Drar i gång lite flamenco. Går trögt. Får kalla in sonen Johan som är mycket bättre på gitarr än jag. 
Så vi porompar och har oss. 
"Frank, du menar att om tex Åge Hareide drar lite porompom i spelargången, så ska det hjälpa."
"Rosenberg också. Madridspelarna med Ronaldo i spetsen blir då tagna på sängen. Chockade. Sedan sjunger alla MFF spelarna porompom under hela matchen. Åge lirar som besatt i högtalarsystemet. Gärna kompat av din kompis Leif Georg på dragspel. Rätt snart kommer hela arenan sjunga porompom. Snacka om gung. Till slut börjar hela Malmö sjunga porompom. Zigenarlägret-förlåt-tiggarlägret vid Industrigatan tycker det låter för jävligt, packar samman och åker hem." 
"Tack Frank. Du har lösningar på allt, t o m en dubbel lösning."
Men matchen... 

måndag 28 september 2015

Donald Trump tigger pengar

Det är inget ovanligt med privata donationer till presidentkandidater i USA. Det är för övrigt en absolut nödvändighet. 
En amerikansk presidentvalskampanj kostar inte bara skjortan, utan hela jävla skräddarsydda kostymen eller dräkten (Hillary Clinton). 
Utan privata donationer hade varken Bill C, Reagan, Nixon, Obama med många fler, knappast blivit presidenter i Amerika. Givetvis kör miljardären Donald Trump samma race. 
På hans hemsida ser jag hur han tigger pengar av vanliga amerikanska knegare för sin kampanj: allt från några futtiga dollar till nästan hur mycket som helst. 
Då är människan ändå rikare än självaste Joakim von Anka i Ankeborg. Enligt Forbes har Trump en förmögenhet på upp emot 40 miljarder riksdaler. 
Inte småpotatis, precis. 
Donald Trump har också hotat med en egen presidentvalskampanj om han ratas som republikanernas kandidat till posten som landets president. 
Hotet får republikanerna att darra. 
Fastighetsmogulen Trump är beredd ta 10 miljarder ur egen fick, om det skulle behövas. OPS! Där glömde han berätta om de fattiga satar han nu försöker lugga på kulor. 
De största tiggarna sitter vid kungens bord, lyder ett ordspråk. 
Jo, jo...fläska på.

söndag 27 september 2015

När jag träffade "Mördar-Anders"

Mannen bakom boksuccéerna, Hundraåringen (6 miljoner) och Analfabeten (3 miljoner), Jonas Jonasson, försöker nu sig på triss i succéer med den nya boken, Mördar-Anders och hans vänner (Piratförlaget). 
Jag har läst boken och förvånas. 
Det visar sig nämligen att jag faktiskt träffat Jonas påhittade figur, den läskige Mördar-Anders. I verkligheten, minsann.
Jonas skriver om en kåkfarare som stärkt av både sprit och piller, olyckligtvis råkar ta livet av daga av en och en annan som kommer i hans väg. 
Utan pillren men stärkt med en och annan styrketår, nöjer han sig däremot med möblera om nyllet, krossa knäskålar eller slå av armar och ben på folk med ett brännbollsträ. Mellan varven allt samman på en och samma gång. Det gör i och för sig inte så mycket, eftersom de lemlästade själva är i branschen. 
Mördar-Anders är annars en vänlig själ om inte, ja, ni förstår själva. 
Nu till det som är så märkligt för min egen del som snart blir lika märkvärdigt för din egen del. En gång i mitt oändligt spännande liv, träffade jag Mördar-Anders i verkligheten. Även han tog folk av daga, när han laddat sig med sprit och piller. 
Senaste gången sågade han huvudet av en kompis som trodde han var Mördar-Anders kompis bara för han bjöd honom på just sprit och piller. Sågningen skedde i en lägenhet vid Möllevångstorget i början av 1960-talet. 
En annan gång med endast några liter hemkört i kroppen, slängde han ut sju personer från tredje eller var det fjärde våningen. Det blev ommöblerade nyllen,  arm-och benbrott samt en och annan krossad knäskål. Det finns nämligen mjukare saker att landa på, än en trottoar gjord av granit från Bohuslän.
Det gick lika bra utan brännbollsträ. 
Min Mördar-Anders var som Jonas Mördar-Anders rätt mycket mer än lagom korkad men slängde sig också med bibelcitat utan träffat bokens präst, Johanna Kjellander. 
Jag tror Jonas Jonasson gör om bok bragden. Det blir triss i succéer. Minst 1 miljon sålda Mördar-Anders. 
Min Mördar-Anders slutade som ett mänskligt vrak. Söndervårdad av det svenska fängelsesystemet. 
Läs boken och döm själva.

lördag 26 september 2015

Rekordsäkerhet när Real Madrid kommer till Malmö

Aldrig tidigare har varken gamla Malmö Stadion eller MFF:s hemmaborg, Swedbank, upplevt något liknande. 
När världens mest berömda klubblag, Real Madrid, kommer till Malmö för CL-match mot Malmö FF är säkerheten rigorös. 
Absolut ingenting får störa mångmiljardklubben från Spanien. 
Därför sätts nu upp ett stort säkerhetsnät runt hela arenan. Du som har biljett måste alltså visa upp den vid två tillfällen. 
Först för att komma igenom det väldiga säkerhetsnätet, samt en andra gång då du ska in på själva arenan. 
Räkna också med en praktfull polisstyrka. Inget lämnas åt slumpen.
Ingenting, absolut ingenting, får hände Ronaldo eller de andra mångmiljonstjärnorna i Real Madrid. 
I dag möts Halmstads BK-MFF på Örjans Vall. Vi talar jämförelsevis om en match på källarnivå. Knappt ens det. 
Vinner inte MFF den matchen, får målvakten Johan Wiland plocka med sig en kulram i matchen mot Real Madrid. 
FOTNOT. MFF:s information till publiken inför matchen mot Real Madrid. Klicka HÄR!

fredag 25 september 2015

Moment 22

De senaste dagarna har vi fått klart för oss, att det går hur bra som helst om romer f d zigenare från Bulgarien eller Rumänien bosätter sig olagligt på din tomt. 
Regeringen lämpar över ärendet till kommunen som i sin tur skickar ärendet vidare till polisen som inte finner någon annan råd än att låta kronofogden ta över problemet som låter ärendet gå tillbaka till kommunens miljöförvaltning som lämnar ärendet vidare till länsstyrelsen som säger att ärendet är olagligt och skickar det tillbaka till kommunens gråtande jurist. Ärendet har nu blivit en kvarnsten.
Juristen beslutar sig för att låta lagboken med de lövtunna bladen sluta sina dagar på sommarstugans utedass som juristen snart delar med 20 romer f d zigenare från Rumänien eller Bulgarien vilka i sin tur har slagit upp tre tält i sommarhusets idyll till trädgård samt en familj på åtta personer som flyttat in i lekstugan. 
Vad är problemet? 
Låt oss säga att i Sverige finns det grovt räknat 500 000 villatomter. Det kan vara både fler och några mindre. Mest fler. Möjligen också. 
Låt oss räkna 20 romer f d zigenare från Bulgarien eller Rumänien gånger 500 000 villatomter. Det blir 10 000 000 miljoner romer f d zigenare från Rumänien eller Bulgarien t o m från Ungern och Tjeckien som Sverige kan svälja. 
Vi löser ett problem som Europa har brytt sin hjärna med sedan 1500-talet, kan också vara 1600-talet. Om inte längre fram så kanske bak.
Tänk då på den gråtande juristens tomt till sin sommarstuga. 
Dessa tomter finns kvar som reservkapital eftersom det bara är villatomterna vi har räknat på. Lätt som en plätt. Vi har öppnat upp våra hjärtan.
FOTNOT. Ordet tiggare har myndigheterna nu avskaffat. Ordet anses för vulgärt.

torsdag 24 september 2015

Lommaspaning efter flyktingvägar

Det här med den väldiga flyktingvågen som väller in över Europas gränser lämnar mig ingen ro. 
Jag är en vanlig enkelt människa som varken vet ut eller in. Alltså precis som de allra flesta av oss som inte vet varken in eller ut. 
Vi vet inte heller om vi ska stå på vänster eller höger ben. Andra sidan så är vi i gott eller sämre sällskap med alla folkvalda politiker i EU-länderna. 
De är lika goda kålsupare som en annan. Borde kännas rätt men blir ändå alldeles fel. Inte ens Herren kan ge dessa stackars satar vägledning. 
Jag tog kikaren och spanade ut mot världen från min trånga horisont i Lomma. 
Jag fann...(texten fortsätter efter bilden)
...följande text: 
”En av de största tillfartsvägarna för invandrare till EU sker via internationella flygplatser osv”. 
Var det inte professor Hans Rosling som för en tid sedan fick ett internationellt lyft med sin förklaring om att flyktingarna inte kan ta flyget? 
Jo visst, var det väl så. 
Nu blir jag än mer förvirrad. 
Texten hittade jag i en informationsruta på Frontex hemsida. Frontex är EU:s gemensamma byrå för gränskontroll. De om någon borde veta. 
Har Rosling som alltid har rätt plötsligt fel? 
Förstå mitt bryderi.
Frontex har också en karta över flyktingvägarna. Ni kan se den här nedanför. 
Den historiska folkvandringen kommer från alla håll och kanter. Min kikare blev fullproppad, men klokare blev jag inte.  Då blir knappast du det heller.
Nej, jag tror jag fortsätter läsa Jonas Jonassons senaste bok, Mördar-Anders. Den verkar vara mycket roligare. 
Suck.
FOTNOT. Om du tycker svenskan är konstig i bilden här ovanför, beror det på översättningsverktyget. 

Sjuklådan räddar Lommas Vårdcentral

Sjuklådan ser inte mycket ut för världen. En liten paviljong kopplad på ena gaveln till Lommas Vårdcentral. Men ack så viktig den är. 
”Ja, utan den hade allt rasat samman. Den är verkligen viktig för vår verksamhet. Problemet är att den saknar både vatten och toalett”, säger Vårdcentralens chef, Sirkku Dahlberg, till mig (lilla bilden). 
Lomma är alltså i skriande behov av en ny Vårdcentral. Dagens anläggning utnyttjas till max.  
Personalen med Sirkku i spetsen, gör en storstilad insats. Jag vet, för jag är varit patient där under alla år som Vårdcentralen funnits på sin nuvarande plats. Jag har alltså följt utvecklingen från småskalighet till storskalighet som dagens lokaler inte alls är anpassade för.
Kommunens befolkning växer, men inte Lomma Vårdcentral. Den har kommit i otakt med tiden.
För att rädda verksamheten sattes alltså den lilla paviljongen upp. Av mig kallad för sjuklåda. 
Frågan är bara när en ny byggnad kan se dagens ljus. 
”Ja, säg det. Det ligger hos helt andra att bestämma”, fortsätter Sirkku Dahlberg. 
Lomma kommun har mark att erbjuda mitt emot dagens överlastade Vårdcentral. Bollen ligger tydligen hos Region Skåne. 
Varför händer inget?

onsdag 23 september 2015

Vakna MFF! Ronaldo kan göra 20 mål mot er

I nästa vecka möter Malmö FF världslaget Real Madrid hemma i Malmö. Spelar man då som man gjorde i kväll (onsdag) mot Falkenbergs FF, kan superstjärnan Cristiano Ronaldo faktisk göra 20 mål. 
Mot Falkenberg hade MFF 12 lyckominuter i andra halvlekens början. Djurjic förde upp MFF i ledningen med 4-1 (1-1 i halvlek). 
Alla satt och väntade på en total utskåpning av bottenlaget Falkenberg. Så blev det inte. Malmölaget föll samman som ett korthus. 
Försvaret verkade ha gått på bio. 
Falkenberg kunde reducera till 4-3. Det fanns t o m bud på kvittering. 
Största syndaren var utan tvekan mittbacken Árnason. Backen Yotún var inte mycket bättre. Allt rasade. 
Tala om hönsgård.  En minst sagt förvirrad hönsgård som trots allt vann med 4-3. Alltid något, men ändå. Så jävla uselt får inte ett lag i Champion League uppträda.
Spelar man så mot Real Madrid i Champion League-matchen hemma i nästa vecka, kommer Ronaldo att göra 20 mål. 
Så slött som man uppträdde mot Falkenberg, kan t o m en proppmätt hönsgård verka piggare.
BUUU! 

Svenska pin-ups girls viktigare än andra världskriget

När bomberna föll över London, körde den nystartade ungdomstidningen, Rekordmagasinet, ut ett Brittsommarnummer 1943 med lättklädda damer. Kriget var det plötsligt ingen som brydde sig om. 
Nej, det var Sveriges första pinuppor målade vid en liten lägereld som var det vågade numret. Prästerskapet gick naturligtvis i taket. Beredskapssoldaterna i Värmland och Norrland jublade. 
Den påkostade färgbilden med de lättklädda damerna nålades genast upp på tältduken. Tämligen oskyldigt alltsammans. 
Lagbilden på baksidan, IS Halmia, tvärdog. 
Till slut själva grädde på moset. 
Texten längst ner: BILDSIDOR med vackra sommarflickor. 
För 72 år sedan var det här en stor skandal. Lättklädda damer som kunde förvirra våra svenska soldater någonstans i Sverige. Soldater som t o m var gifta eller hade flickvänner där hemma. 
Nej, vet ni vad. 
Att andra världskriget rasade fick man fundera över en annan dag. 
Det var inte alls meningen att jag skulle skriva vad jag nu skrivit. Jag hade tänkt mig en text inför matchen Malmö FF-Falkenberg i kväll. Nog så viktig. 
I bland blir det inte riktigt som man tänkt sig. 
Sveriges första pinuppor mitt i brinnande krig, var så mycket roligare att skriva om. Fast de mer utmanande pin-ups girls hade givetvis de amerikanska soldaterna. 
MFF får vi ta en annan dag. Vad nu det har med saken att göra.

tisdag 22 september 2015

”Farväl min älskade rullstol”

Älskling betyder det franska ordet, bien-aimée. 
Jag tycker nämligen det är vackert kalla en rullstol för just älskling. På franska extra vackert. 
Läs och förstå. 
När du råkar ut för en allvarlig sjukdom eller som i mitt fall en svår olycka och ditt liv landar i en rullstol, då blir rullstolen en egendomlig kärlekshistoria. 
Först en form av hatkärlek, sedan en allt mer värmande relation. Du inser att utan stolen är livet kört. 
Ta då snabbt åt dig din nya kärlek (tips). 
Jag har haft en och annan rullstol i mitt liv. Under 1980-talet fräste jag omkring över ett år i en rullstol. Det gick det med. 
Nu senast våren 2014 ställde Lommas Hemsjukvård upp med pukor och trumpeter. En makalös service mötte mig när jag skör på livets tunna tråd, återvände hem med en sjuktransport efter veckor på sjukhuset. 
Allt, precis allt, var väl förberett med otaliga hjälpmedel till noll kostnad i hemmet. I centrum en stor härlig rullstol. 
Jag kämpade mig tillbaka mycket tack vare formidabla Lomma Hemsjukvård. Och, inte minst, en nitisk dynamo i hustrun som vakade över mig dygnet runt. 
Min bästa tid är nu, som Jan Malmsjö sjöng en gång i tiden. 
Avrustning. 
Nämligen. 
Då ringer man själv till arbetsterapeuten i kommunen. Hjälpmedel plockas då åter bort till 0 kostnad. 
I måndags kom Mohammed och hämtade rullstolen som inte kostat mig ett öre. Sakta rullade han i väg med min bien-aimèe. 
Jag fick en lycktår i ögonvrån. 
FOTNOT. Med facit i hand, borde jag inte skrivit-mer eller mindre-ut mig själv från sjukhuset. Jag drabbades av svår hemlängtan. Ville överleva hemma. Det gjorde jag också som synes.

måndag 21 september 2015

Bokmässan i Göteborg: Lagercrantz-Guillou-Jonasson-Leif GW och Johan Rockbäck

Bokmässan i Göteborg som öppnar upp på torsdag, är som en jättelik cirkus med boken i centrum av manegen. Här vill ALLA författare vara med. 
Helt enkelt få synas med sin senaste skapelse. 
Har året i stället gått åt till ladda batteriet, för nya spännande bokprojekt, kan du alltid hoppas på en inbjudan. Där är det många som kommer till korta. Ja, de flesta. Snopna får de icke vara med när cirkusen spelar upp i dagarna tre. (texten fortsätter efter bilden)
Min egen son, författaren Johan Rockbäck, har laddat klart och är på gång med nya spännande bokprojekt. 
Jag kan även avslöja, att en ny Magister Tutnäsa ligger och puttrar i agendan. Givetvis med den mycket begåvade Erika Palovaara som illustratör. 
Då plötsligt får Johan en inbjudan av Statens Kulturråd till Bokmässan i Göteborg. Jag förstår givetvis att det är väldigt fint. 
Statens Kulturråd. 
Jo, jo, jag säger då det. 
Far har aldrig ens varit nära. 
Ett stabilt kvitto på att man är etablerad som författare. Johan blev naturligtvis både glad och förvånad. Mest glad blev förstås mor och far. 
Tänka sig att Magister Tutnäsa sticker fram sin hippa uppenbarelse bland de riktigt stora elefanterna. 
Författare som säljer så mycket böcker att t o m kulramen bryter samman. 
Heja Johan!

söndag 20 september 2015

Den galna drömmen: flickan-flaskan-Malmö FF

Drömmar är som de är. Mellan varven, mer eller mindre, galna. 
I natt borde jag drömt sött på lilla örat, om hur MFF spelar skjortan av Djurgården i dagens viktiga allsvenska match i Stockholm. 
Drömmen skulle sedan fyllts på med att lagen före i tabellen får storstryk. Så blev det nu inte. Våra nattliga eskapader i drömmarnas värld styrs endast av Gud Fader själv. 
För min egen del gick det helt snett. 
Det började med att jag befann mig på en toalett i Kina. Ni vet en sådan där med ett hål i golvet. 
Gör dina behov, men sikta rätt. 
Det märkliga var att röret(hålet) bestod av vitt kinesiskt porslin med påmålade ljusblåa hästar (möjligen påverkat av MFF:s ljusblåa dräkt). 
Sedan tvärt slut. 
Snabbt in i nästa drömsekvens. 
Jag befinner mig på en tågstation. Av atmosfären att döma är jag i Ryssland. 
Rusar av någon anledning in i stinsens kontorsbyggnad. Där sitter min hustru och halsar ur en flaska Stolichnaya, rysk vodka. 
”Vad gör du? Den flaskan har min Kusin-Vitamin, Lennart, köpt åt oss båda. Vi hade tänkt oss några kamratligt goda supar. Så sitter du och häller i dig vodkan. 
Ta hit den”, skriker jag och försöker ta flaskan. 
”Neeej, vrålar hustrun som snart övergår i ett hysteriskt: Ajjj... 
Jag hämtas upp från en nattsvart tunna och vaknar av skriket. I min högra hand kramar jag inte alls ömt hustruns vänstra tumme. 
”Vad gör du. Du krossar min tumme”, ryar hon med gråten i halsen. 
”Usch, jag drömde. Du drack nästan upp min och Lennarts Stolichnaya. Rysk vodka”, sluddrade jag yrvaket. 
 "Jag som inte ens gillar vodka", svarade hustrun, fast där ljög hon allt. 
Sedan skrattade vi oss till söms. 
Hur galen får en dröm bli? 
Skit också att jag inte drömde om hur MFF mosar Djurgården i dag.
Fast, OK, tummen upp! 
JAPP-TUMMEN UPP FÖR DAGDRÖMMEN 
Ja, så blev det. Malmö FF besegrade Djurgården med 2-0. Tala om galna sköna drömmar. Tummen upp som sagt var. 
Om man skulle fira med en Stolichnaya. 
Visst ja, den drack som sagt var hustrun upp i natt. 
Hipp-Hopp!

lördag 19 september 2015

Synålen

Sedan slutet av 1800-talet tror vi människan har uppfunnit det mesta av det bästa som vi dagligen har runt omkring oss: vi fick bilen, telefonen, kyl och frys, mediciner, datorn, Internet, elen som gav oss ljus i vårt hus samt tusen andra praktiska samt opraktiska saker också, för den delen. Atombomben hade jag gärna varit utan. 
Hjulet anses annars vara den största mänskliga uppfinningen. Den äldsta indikationen på hjulets existens är i form av en sumerisk bildskrift från Erech från ca 3500 år f.Kr, enligt Allt om Vetenskap. 
”Pytt”, säger jag och kikar in i ögat på en synål som uppfanns redan för 35 000-40 000 år sedan. (texten fortsätter efter bilden)
Det här är Karin Bojs. Hon är flerfaldig prisbelönad vetenskapsjournalist. 
Nu håller jag på och läser hennes senaste praktverk, ”Min Europeiska familj-de senaste 54 000 åren”. 
Karin har med DNA-teknikens hjälp spårat sin livstråd 54 000 år tillbaka i tiden. Här kan vi tala om släktforskningens Ronaldo eller Zlatans betydelse för fotbollens artisteri. 
Det är en makalös spännande resa som Karin Bojs tar med mig på. (texten fortsätter efter bilden)
Mitt i allt det komplicerade som Karin skriver med förvånansvärd lätt penna, vänder hon på mina tankar. Hon menar att synålen med öga mycket väl kan vara människans största uppfinning. 
Utan en synål med öga kan man t.e.x. inte sy täta kläder. Det har varit viktigare än vad vi tror för mänsklighetens överlevnad. 
Den första historiska synålen med öga hittades i Kostenki, Ryssland, med en ålder upp till 35 000-40 000 år, skriver hon.
Välgjord. 
Av djurben. 
Tanken svindlar. 
Den 19 oktober blir det offentligt vem som får Augustpriset. 
Ge Karin Bojs det i facklitteratur.

fredag 18 september 2015

Hela Lomma stickar

Hela Lomma stickar. 
Tänk om det var så. Det skulle nämligen behövas. 
Lomma Events stickprojekt med stickande damer behöver all hjälp de kan få. 
Marie Nilsson jobbar stenhårt på projektet: 
sticka 3082 meter halsdukar mellan skyltarna Lomma-Bjärred. ”183 meter har vi fått in, sedan projektet startades i påskas, berättar Marie Nilsson för mig. 
Det är faktiskt en spottstyver i sammanhanget. Med den farten skulle det ta över 9 år att nå skylten i Bjärred. 
Ja, hela Lomma måste faktiskt sätta i gång och sticka halsdukar. 
Inte nog med det. 
Om man ska man slå det svenska halsduksrekordet på hela 7631 meter från 2009 som Tolfta församling i norra Uppland innehar, får man allt ligga i. 
Tolfta församling? 
Jag härstammar faktiskt från Rocknö (Rockbäck kommer därifrån) som ligger knappt en kilometer från klockstapeln i Tolfta-se liten bild. 
Men tro inte jag är en fena på att sticka för det. 
Jag är man, sedan får geniet Ebba Witt-Brattström säga vad hon vill. Sticker mig mest i kranen den stora.
”Jag vet inga män i Lomma som stickar halsdukar”, fortsätter Marie Nilsson. 
Nej, inte ens bossen för Lomma Event, Jöran Lindkvist, kan dra en avig eller rät. 
Jag får nog koppla in min svägerska på projektet. 
Hon har raketbränsle i sina stickor. 
FOTNOT. Länken till stickprojektet HÄR!

torsdag 17 september 2015

Det är något sjukt med sjukvården i Lomma

I förra veckan skrev jag om platsen för den nya Vårdcentralen i Lomma. Exakt så här sa kommunalrådet, Anders Berngarn, till mig: 
”Tanken är att bygga nya lokaler till Vårdcentralen söder om den nuvarande byggnaden. Där finns en byggrätt som kommunen äger. 
Det möjliggör en byggnation som medger en expansion av deras verksamhet.” 
Det där lät naturligtvis väldigt bra på alla sätt och vis. 
Vad Region Skåne ansåg om lösningen gick inte att få fram. 
Förrän nu. 
Regionens pressekreterare, Jimmy Gottfridsson, har på mitt uppdrag grävt i något som kan visa sig vara en sjuklig sörja. 
Det här är svaret från ansvariga inom SUS: 
”När det gäller lokaler i Lomma så har vi inte fått något besked från kommunen, att man tagit beslut gällande tomten mitt emot dagens vårdcentral. 
Det har varit uppe idé/dialog kring Familjecentral, men vidare diskussion och intresse har inte visats från kommunen.” 
Tack för hjälpen, Jimmy Gottfridsson. 
Här uppstår plötsligt ett problem. 
Anders Berngarn säger si och ansvariga inom Skånes Universitetssjukhus (SUS) säger så. En sak är i alla fall klart. 
Lomma behöver en ny vårdcentral. Taket på den gamla håller på att sprängas med snart 10 000 patienter. 
Jag tror jag behöver snyta mig.

onsdag 16 september 2015

Comeback på nätet med BLÅLJUS

Det blev något yrvaket uppvaknande, efter mitt modem till datorn kraschat natten till fredagen i förra veckan.
Det är sent på tisdagskvällen. Alldeles före höstmörkret omsluter den svenska folksjälen. Jag sitter försjunken i en god bok. 
Plötsligt bryts tystnaden av sirener. 
Många sirener. 
Ett väldigt pådrag. 
Sirenerna verkar köra rakt in i vår Täppa-i syrenhäcken. Det lilla av journalisten som finns kvar i mig sprätter till. Jag hackar mig ut i Täppan med mina kryckor. 
Döm om min förvåning, när jag upptäcker att jag omgärdas med brandkårens blåljus och ambulanser. Folk som springer hit och dit. 
Någon tjoar när de ser mig: 
”Skönt att se dig. Vi trodde det var dig man skulle hämta.” 
Nej, inte denna gången. Det vara någon annan som drabbats av en tragedi. 
Det gör ont i mig.  Orkar inte ta in mer.
Tack och lov att jag fått ett nytt modem. Jag kan äntligen skaka liv i bloggen. 
Med blåljus.

lördag 12 september 2015

KATASTROF!!


Det som inte får hända gjorde just det.
Bloggmodemet satte tofflorna och tog all uppkoppling med sig till de sälla jaktmarkerna.
Auf wiedersehen internet!
Utan förvarning skickades Calle Rockbäck till dinosauriernas tid. Då nät var något som bara spindlar sysslade med.
"Ett kaputt modem gör mig putt", meddelar bloggaren med röksignaler.
Nog att Rockbäck kan tyckas vara blåst emellanåt men den här gången är han fullständigt borta med vinden. Helt avklippt från verkligheten.
Nu kan han inte ens klicka gilla på en fräckis om torktumlare eller surfa fram bilder på ånglok invirade i godispapper från 50-talet.
Sicket öde.

Önskar du komma i kontakt med honom lämna gärna en kommentar här på bloggen. Så läser jag upp den för honom vid nästa styrelsemöte.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/48/ae/e3/48aee3c1eb716adf4636271b6661e3e4.jpg
Med vänliga hälsningar
Rapan Apansson - tillfällig redaktionssekreterare och hovnarr