söndag 23 augusti 2015

STV bojkottade Lennart Hyland i Sveriges Radio-galan

Sveriges störste radioprofil genom alla tider, fick inte alls vara med. Lennart Hyland (1919-1993) nämndes inte ens med sitt namn i SVT:s pompösa hyllning över Sveriges Radio 90 år. 
Hur man kunde missa denna nyskapande tungviktare, är för mig en gåta. Visst har eftermälet efter Lennart Hyland inte varit den allra bästa. Det finns både alkoholism och kvinnoförnedring med i bilden, men ändå.
Ingen har betytt så mycket för Sveriges Radios utveckling som Lennart Hyland. Han var först med allting. 
Mycket av det vi ser i dag, är en efterapning av detta monster till radioman som sedan även vände upp och ner på TV-underhållningen. 
Vi är några som finns kvar som minns tex Karusellen med Snoddas genombrott 1952 eller frufridagen 1954. 
Lennart Hyland var redan i unga år en driven programledare och reporter.  Han kom in som en virvelvind i fiina Sveriges Radio i mitten av 1940-talet. Efter det blev inget sig riktigt likt. Innan dess borde du minst vara fil doktor för att få prata i radion.
Vi är några som finns kvar som minns tex alla sportreferat, där Lennart Hyland fortfarande är mästaren. Han byggde på egen hand upp radiosporten till vad den är i dag. Men som sagt var, i SVT:s två timmar långa och sega hyllningsprogram, fanns det inte ens en sekund över åt Lennart Hyland. 
Jag tror han roterar i sin grav. 
Skäms SVT!
Skicka en kommentar