fredag 28 augusti 2015

Lommabo mötte Real Madrid senast

På den tiden den 22 november 1959 höjde knappt någon på ögonbrynet. IFK Malmö blev inbjuden till Madrid för en träningsmatch mot Real Madrid. Även då världens bästa klubblag i fotboll. 
Fotbollslegendaren Inge Blomberg-lilla bilden till höger på sin ålders höst-berättade historien för mig. 
”En dag ringde telefonen på IFK Malmös kansli. Det var Real Madrid som bjöd ner oss till den spanska huvudstaden för en träningsmatch på Estadio Santiago Bernabeu. Vi fick allt betalt: resa, hotell och mat. Klart att vi flög ner till Madrid.” 
Real Madrid hade stjärnforwards som Raymond Kopa, Rial, Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskas och Gento-se bilden här nedanför. 
Namn som än i denna dag klingar som skön musik i en fotbollsälskares öron. Fantastiska spelare. 
Nu skulle alltså plötsligt centerhalvan, Inge Blomberg, som höll svensk landslagsklass, ställas mot Di Stefano och Puskas. 
Öga för öga. 
Tand för tand. 
Hur det gick? 
”Ah...det var svårt. Di Stefano var en grinig typ. Puskas teknik enastående. För inte tala om hans skott. Usch! Det gick inte att komma åt honom. Han var sagolik. På kanterna stormade Kopa och Gento fram. Gento snabbare än snabbast. Sicket lag. Vi var helt chanslösa. Flera nummer för stora för oss.” 
Real Madrid gjorde snabbt 5-0, sedan slog man av på takten. Man ville inte förnedra sina gäster. 
 ”Det var vi tacksamma för”, berättar alltså Inge Blomberg som gick till de sälla jaktmarkerna julaftonen 2007. 
Frid över hans minne. 
Jag glömmer dig aldrig, Inge. 
Nu ska alltså MFF ställas mot Real Madrid i Champion League. Det är alltså inte nog med Zlatan i PSG. Nu får man även Ronaldo med flera andra världsstjärnor på halsen. 
Hoppas det går bättre för Markus Rosenberg än det gick för Inge Blomberg.
FOTNOT. Det är möjligt det finns någon svensk fotbollsspelare (IFK Göteborg, Örgryte IS mfl) efter Inge som mött Real Madrid. Ingen i MFF eller i Lomma, i vart fall. Tror jag. Säker kan ingen vara.
Jag fick ett mail: 
Tjena. 
Jag glömmer aldrig när Real Madrid kom till Ullevi och mötte Göteborgsalliansen slutet på 50-talet eller början på 60-talet. Matchen slutade 5-5 och jag glömmer aldrig den lilla Gento, Puskas och di Stefano. Vilka lirare. Det var en underbar uppvisningsmatch och Alliansens lag var också bra den gången. Sedan dess har jag alltid gillat Real Madrid. 
Rolle.
Skicka en kommentar