fredag 5 juni 2015

Dagens Trams i Lomma

Ni har säkert sett det i nyhetsrapporteringen. Institutet för mediestudiers rapport, Där bor journalisterna. 
Främst är det nyheterna i TV som larmat om den här tramsiga rapporten från institutet. Klart som korvspadet att även journalisterna måste ha en plats att bo på. Precis som alla andra människor. 
Givetvis larmar man högst om att i Stockholm bor minsann de flesta journalister. 
Har alltid varit så. Kommer alltid att förbli på det viset. 
Faktum är att även Lomma kommun finns med i den där listan. Vi är faktiskt 30 stycken journalister som bor i kommunen. 
Då fortsätter vi med tramset. 
Lek med tanken att vi släppte lös samtliga 30 journalister som bor i orten. Deras uppgift blir att gräva fram nyheter och skandaler i Lomma kommun, skriva personporträtt samt plocka fram alldagliga spännande mänskliga öden. 
Jag lovar. 
Det hade blivit ett liv och kiv om både nyheter och skandaler. Kommunhövdingen, Anders Berngarn, hade fått det hett om öronen. En och annan hade åkt på en kölhalning, på ett eller annat vis. 
Guldgruvan är naturligtvis den enorma utbyggnaden av centralorten Lomma som pågått i mer än 10 år. Det vet de flesta journalister att där det satsas enorma pengar, finns också hett nyhetsstoft att hämta. 
Det hade som sagt var blivit en yster dans till de boendes förtjusning. 
Nu är det inte så. 
Verkligheten en helt annan. 
Sydsvenskan och Skånska Dagbladet gör vad de kan med sina små, snart osynliga, resurser. 
Själv är jag en av dessa 30 boende journalister; pensionerad, hårt stukad av sjukdomar, men med rätt att skriva Dagens Trams. 
FOTNOT. För att platsa i undersökningen måste journalisten vara medlem i Svenska Journalistförbundet. Det har jag snart varit i 50 år.
Skicka en kommentar