torsdag 16 oktober 2014

Håkan Juholt-rena rama Kalle Anka-cirkusen

Om kulturnissarna i landet tuggar fradga av vrede, så myser Kalle Anka och hans vänner i Ankeborg. 
Orsaken är boken om Håkan Juholt. 
Spökskrivaren Daniel Suhonen avslöjar nämligen, att han skrev Håkan Juholts kulturartikel om Malmöuppsättningen av Les Misérables i Sydsvenskan. Kärnfullt berättar Juholt, skrivit av Suhonen, om en stark teaterupplevelse. 
Spökskrivaren säger sig aldrig ha sett den klassiska franska musikalen. Han hämtade all kunskap från Kalle Anka-pocket och Youtube-klipp. 
I dagens Sydsvenska försöker tidningens blåsta kulturchef, Rakel Chukri, landa rätt. Hon avrundar med en dröm: 
”Själv drömmer jag om politiker med genuint kulturintresse.” 
I Ankeborg blev drömmen till verklighet. 
Tänk att Kalle och hans vänner skulle hamna på en fin svensk kultursida. Det är t o m mer än vad Farbror Joakim kunnat räkna ut. 
Själv fick partiledaren uppleva en mardröm. 
I socialdemokraternas innersta kabinett slets han i bitar. 
Kanske det hade hjälp om partiledaren tagit hjälp från Ankeborg? 
Deras värme hade han allt behövt.

1 kommentar:

Martin sa...

Håller med, futtigt inlägg av Rakel Chukri (som en gång i tiden var en riktigt bra journalist/kritiker men som verkar ha gått ner sig i det positionerande Malmöträsket). Att politiker anlitar talskrivare och spökskrivare är inte på något vis en nyhet: i hur många av inläggen på DN Debatt har det mesta av skrivandet gjorts av riksdagsmännen eller partiledarna själva?

I debatten kring den här Juholtboken försöker alla som kan springa ifrån det enkla faktum att Juholt var en outsider i förhållande till både sossetoppen och media, och att sättet han bemöttes på hade tydliga inslag av klassförakt och kampanjjournalistik. Annie Lööf eller Thomas Bodström hade kunnat göra tio gånger värre genomklappningar utan att få den sortens drev efter sig: varför det ser ut så är det ingen som diskuterar idag.