söndag 3 november 2013

MFF:s GULDFEST med babylirare!

I dag blir det klang och jubel på Swedbank Stadion. MFF:s allsvenska Guld nr 17 firas med tut i luren, så till den milda grad att sockerkakssmeten blir vispad av sig själv. 
Mitt i värsta guldröran när Svenska Mästarna höjer Lennart Johanssons pokal mot skyn, kommer jag och tänka på MFF:s babykedja för 70 år sedan. 
För inget är nytt under vår Herres himmel.
Det har skrivits en hel del om årets unga MFF-spelare med en snittålder på 22 år. Ingen nämner att det är en gammal fin tradition i Malmö FF som sitter i klubbens väggar. Unga bollbegåvningar är sedan länge MFF:s adelsmärke. 
Redan 1942-71 år sedan- visade MFF upp en fin ungdomsverksamhet och släppte fram en kedja med en snittålder på 19,5 år-se bilden här ovanför. Den döptes till babykedjan.
Stockholmspressen hade i alla fall före matchen mot AIK väldigt roligt åt babylirarna. 
Det skojades om gunghästar, nappar, barntrumpeter m m, samt versen som ni kan läsa här ovanför. 
Matchen mot AIK på Råsunda då? 
Jo, babykedjan spelade skjortan av AIK och vann med 4-0. 
Satsningen på de unga talangerna slog väl ut. 
Säsongen 43/44 (spelade höst och vår på den tiden) tog Malmö FF sitt första allsvenska guld. Firandet var mera stillsamt än vad det kommer att bli i dag. Däremot inte sagt att babylirarna tömde vällingflaskor. Det var garanterat helt andra flaskor som tömdes. 
Jag kom bara så där och tänka på den här 70 år gamla historien. Materialet till inlägget hittade jag i mitt alldeles privata gamla fina MFF-arkiv. 
Den som spar han har.
"Heja di blåe" 
FOTNOT: Och du. Det kommer mera. MFF U17-laget blev i går Svenska Mästare. Slog Halmstad BK i finalen med 3-2. Grattis och fram med nappflaskorna.
Skicka en kommentar