fredag 22 november 2013

Journalistisk okunskap

Många i min generation, får något vått i ögonvrån av den här bilden. MFF:s ishockeylag som 1958 debuterade i dåtidens finaste hockeysällskap. 
Allsvenskan. 
För 15 000 kr (i dag ca 200 000) köptes vassa norrlänningar in till klubben. Det räckte inte. MFF åkte ur serien. 
Målvakten Bengt Lindqvist vaktade t o m buren för Tre Kronor under vinter-OS i Squaw Valley 1960. I alla fall uttagen i truppen. Stort. 
Detta i korta drag om MFF:s hockeyhistoria. 
1972 kastade Eric Persson ut hockeyn i föreningen. Klubben omvandlades till Malmö IF. Percy Nilsson tog över. I dag heter föreningen Malmö Redhawks.
Fotbollslirarna i dagens MFF fick i veckan prova på puck och klubba. Kvällspostens reporter, Elisabeth Lindbäck, fanns på plats. 
Tyvärr var hon illa påläst. Den journalistisk okunskapen lyste igenom. 
Ni ser mitt klipp från tidningen här ovanför. 
Varför inte en faktaruta om MFF:s ärorika ishockeyhistoria? 
Tumba kom mycket riktigt till klubben under 1960-talet. Snabba stålar, för denna legend var i kraftig utförsbacke. 
Skräp. 
Faktiskt. 
Annars var det inte ovanlig att hockeylirare förr i tiden spelade fotboll under sommar halvåret. Flera i allsvenskan. Vissa blev t o m stjärnor i landslaget i fotboll som  Hans"Tjalle" Mild och Gösta "Knivsta" Sandberg. Bilden ovan är från VM 1961. Orvar Bergmark var tex Stor Grabb i bandy med 24 landskamper.
Den journalistiska okunskapen lös också igenom på vissa andra håll i samband med den s k kristallnatten. De våldsamma och förfärliga pogromer mot judarna i Tyskland, natten mellan den 9-10 november 1938. Det var t o m journalistyngel som viftade bort denna ofattbara tragedi. Det är, i och för sig, en helt annan historia. 
Okunskapen allvarlig nog för journalistkåren.
Bättring.
Tack.
Skicka en kommentar