måndag 16 september 2013

Matjätten Coop:s kvarnsten i Lomma

Den som får en kvarnsten runt sin hals, får problem. Stora problem. Leder ofta till döden. Nybildade matjätten Coop Sverige AB har en sådan kvarnsten dinglande från sin hals. 
I Lomma. I byggröran -se bilden. 
I form av nybygget av Lomma Centrum som ska husera en ny storslagen Coop-butik. 
”Vi planerar att öppna butiken i Lomma under första kvartalet 2014. Jag återkommer med datum”, säger Christine Kullgren på pressavdelningen till mig. 
Mina övriga frågor om matjättens katastrofala ekonomi lämnas däremot obesvarade.
Liknelsen med en kvarnsten är absolut ingen överdrift, snarare en underdrift, för så skral är faktiskt Coop:s ekonomi. 
Vad man minst av allt nu behöver är att öppna en ny storslagen butik. Nej, i stället måste Coop LÄGGA ner butiker för att undvika konkurs. Senast var det butiken i centrala Svedala som försvann.
Bistra tider, minst sagt. 
Det visar sparpaketet på 500 miljoner kronor som nyligen sjösattes, för att rädda vad som räddas kan. Det handlar nämligen om årliga miljardförluster. 
Sorgligt men sant. 
Flera hundra anställda får gå, samtidigt som man ska nyanställa i Lomma. Den ekvationen går inte ihop. Trots att min matte inte är världens bästa, så blir det i detta fallet 2+2=3. Den logiska slutsatsen tämligen klar: 
Om någon räknat fel på en halv miljard, måste det finnas ett geni som är sämre på att räkna än vad jag är. Det är sådana upptäckter som skänker tröst åt den enkla människan.
I Lomma hamn utanför det som tidigare var eternitens huvudkontor, står det ett olycksbådande kvarnhjul som monument över Sveriges största arbetsmiljöskandal-se bilden här nedanför. 
Låt för allt i världen pjäsen stå kvar där. 
Skicka en kommentar