torsdag 6 juni 2013

”Om jag sagt samma sak, hade jag stämplats som rasist”

Jag gillar verkligen den svenska flaggan. Det är en fin symbol för mitt land. 
När någon svensk blivit världsmästare eller tagit OS-guld, är blått och gult som allra bäst. Då sväljer jag klumpar. 
Fanan i topp och jag sitter där och hulkar till en knastrande, ”Du gamla, du fria”. 
Fast för en tid sedan, fastnade den svenska flaggan i luftstrupen.

Jag såg nämligen komikern Özz Nûjen i SVT. Människan som är kurd, men svensk, körde på i 90 minuter i ett rasande tempo. 
Det är Özz Nûjens första soloshow som handlar om Sverige igår och idag. Det handlar om oss alla som bor i Sverige, nysvenskar som ursvenskar. 
På pricken beskrev Özz hur roligt som helst, hur invandrarna såg på oss svenskar med fötterna stadigt förankrade i den svenska myllan. Jodå, jag kände allt igen mig. 
Det var en makalös uppvisning och jag skrattade gott, t o m högt. 
Då slog det mig plötsligt: 
Om jag sagt samma sak som Özz Nûjen öste ur sig, perfekt serverat, hade jag stämplats som rasist. 
”Voffor ska det va på detta viset”. 
Ni som missade Özz Nûjen. Youtube bjuder på hela föreställningen. Klicka och se den, för det är det värt. Speciellt om du som jag är en av dessa präktiga ursvenskar.
Ha en bra nationaldag med den svenska fanan i topp.
 

3 kommentarer:

Respelion sa...

Det är skillnad på folk och folk. Det är alltid bara vissa som kan säga en viss sak. Om någon annan säger samma sak så blir innebörden en annan. Det kan vara svenskar-invandrare, män-kvinnor eller unga-gamla.

Värst är chefer-anställda; om jag säger till alla på jobbet att vi måste sätta igång och jobba nu, så händer ingenting. Sen kommer chefen och säger exakt samma sak och då blir det minsann liv i luckan.

ÖZZ NÛJEN sa...

Hej Calle Özz Nûjen här.
För att ha varit en som sett showen så har du fattat väldigt lite och t.o.m. missuppfattat en så enkel sak som att jag är kurd och inte turk... Och just för att du även gör, ser och inte ens inser en sådan viktig sak för mig, min show, mitt kurdiska arv och min svenska framtid så förstår jag att du kan dra en så gammal, inkorrekt slutsats som att; "Skulle jag säga samma saker som Özz skulle jag bli stämplad som rasist" när jag precis påpekar det motsatta och talar om allas vårt Sverige och att vi alla hycklar och ibland tyvärr som du... ute och cyklar.

Calle Rockbäcks BLOGG sa...

Kurd blev turk. Beklagar(1) felskrivningen, i all hast. Nu åtgärdat. Kurd är åter kurd. Beklagar(2) att du inte gillade, att jag tyckte om ditt framträdande.