onsdag 17 april 2013

Hög Hatt

Danskungen, Fred Astaire i Hög Hatt i den klassiska filmen, ”Top Hat”. 
Hög Hatt, en symbol för utsökt elegans. Kallas också för cylinderhatt. Den hopfällbara sorten, oftast sidenbeklädd, chapeau-claque (Wikipedia). 
Chapeau-claque. Smaka på ordet. Stiligt och klädsamt. Flott.Vid rätt tillfälle. 
Hög Hatt finns också på fotbollsplanen. Spelare med resning, elegansen i brytningarna, följsamheten, fältherreblicken, rakryggad samt gärna ett markerat hakparti. 
DET är lirare med Hög Hatt.
 

I Malmö FF spelar en mittback med Hög Hatt. Han heter Filip Helander, fyller 20 år den 22 april. Helander är det största fyndet jag sett på den positionen på årtionden. 
Spelare med Hög Hatt är lika sällsynta som cylinderhatten är i dag. 
När jag ser Helander på planen, tänker jag alltid på Bengt ”Julle” Gustavsson, mannen som införde Hög Hatt i svensk fotboll. De har samma resning, rörelsemönster, elegansen i brytningarna, långa benet, följsamheten, eldgaffel i ryggslutet, hakan samt den där blicken. Örnkoll. På motståndarna.
Det svåra ser så enkelt ut.

På Julles tid hette mittback centerhalv. Julle tog SM-guld med IFK Norrköping 1952, Guldbollen 1953, proffs i Atalanta, VM-silver 1958 och 57 landskamper. 
Julle Gustavsson är en av våra riktigt stora lirare genom alla tider. Filip har alltså en hel del kvar att leva upp till. 
Kolla in Filip Helander i kvällens match mellan AIK-MFF på Friends Arena. Det är en arena som passar en elegant lirare med Hög Hatt. Kanske Julle 85 år, t o m är på plats. 
Visst finns likheterna där. Även på bild. 
Det hade kunnat bli många fler landskamper för Julle. Utlandsproffsen var nämligen avstängda från svenska landslaget i fotboll fram till VM 1958. 
Kvällens match då? 
Vågar inte tippa. 
Fegis kallas det för. 
Utan Hög Hatt.


 
Skicka en kommentar