måndag 4 februari 2013

Stenen

Ni som svängt in på Höjeågatan i Lomma, har säkert sett den. Stenen på gräsmattan. En dag bara fanns den där. Stor som en bautasten. 
Vi är många som undrat. 
Konstverk? 
Jag beslutade mig för att sätta stenen i rullning. Ta reda på varför och därför. Mailade först till Parkchefen Lennart Persson. 
”Ingen aning. Marken tillhör en bostadsrättsförening”, svarade han. 
Mailade Lasse som bor i den aktuella brf Sandstenen. 
”Stenen satte föreningen upp förra året när man fyllde 25 år. Det har tydligen legat en sandstensfabrik där en gång i tiden”, löd hans förhoppningsfulla besked.
Stenen var satt i rullning. Nu var det hög tid att koppla in Tommy Nordström som har tusentals bilder och en massiv kunskapsflod om Lomma anno dazumal. Tommy ser ni på den lilla bilden här ovanför. 
Tommy agerade omedelbart. Vevade runt i sitt enorma arkiv. Det dröjde alltså inte länge förrän det började droppa in härliga bilder och text. Stenen kom i en sådan ivrig rullning att den var på väg att rulla ner i Höje å.
Jodå, 1904 anlades en Kalksandstensfabriken just på denna plats. Jag lade in lite röda siffror på flygbilden från 1930-talet som Tommy skickade över. 
1. Är Oskars bro som då låg på samma plats som nya Varvsbron ligger i dag. 
2. Bibliotek i dag. 
3. Infarten till Höejågatan i dag (ungefär). 
4-5. Fabriken och Oskars varv (1940-talet). 
6. Del av dagens brf Sandstenen med 101 lägenheter. 
7. Stenen som är en sandsten. Dagens placering (ungefär, ungefär). 
Faktum är den att stenen kan ligga där Oskar Hylander hade sitt lilla båtvarv som sedan flyttades till den nuvarande båtvarvet i skorstensladan på andra sidan ån. Oskar tog över byggnaden när sandstensfabriken slog igen. 
Pusta ut. 
Historien om stenen blev alltså till en historisk resa som heter duga. Ett fint minnesmärke över en tid som flytt. Möjligen är det också Oskar själv på bilden här nedanför. Som det kan sluta. Tack Tommy för hjälpen med bautastenens gåta.
Skicka en kommentar