fredag 8 februari 2013

Lommas operahus-en katastrof för akterkastellet!

Så var det då äntligen klart med direktsänd opera på Lomma bibliotek. Det är ett spännande program från världens mest berömda operahus som med klara strupar intar Lomma. 
Det finns bara en hake i det hela. 
Stolarna. 
Pinnstolar. 
Jag har provsuttit. 
Den som överlever Wagners mastodontuppsättning, Parsifal, på 5 timmar och 40 minuter den 2 mars utan bränd röv, är att gratulera. För min egen del får det också bli ambulans till akuten. Ryggen, mitt Herrskap. 
Richard Wagners djupa katolska mysticism, blandad med schopenhauersk filosofi och buddhistiskt medlidande i 5 tim 40 minuter på pinnstolar knäcker även den bästa. 
Tid för en operarecension av programmet i Lomma.
Det här är min kompis Leif som tutar i operaluren. Vi har varit lekkamrater sedan 1950-talet. Kan varandra utan och innan till. 
Leif är som jag MFF-fantast. Dessutom operafantast (det är inte jag), och utsedd till bloggens operaexpert. 
Leif och hustrun Ingegerd far nämligen världen runt och njuter av diverse uppsättningar i storslagna operahus. Direktsänd Opera ser de på Spegeln i Malmö med stoppade fåtöljer. 
”Vanliga stolar? Det måste vara bekvämt att sitta. Annars går det inte. Wagner i Lomma blir en katastrof för baken. Och ryggen”, säger Leif direkt.
Här följer Leifs betyg på opera programmet i Lomma. 
Metropolitan (New York): 
 16/2 Rigoletto. Mycket bra opera. Betyg, 4,5. 2/3 Parsifal. Wagner inte min likör. Lååång. Betyg: 3,5 (musiken bra). 27/4 Julius Caesar. Händel. Gammal långsam musik. Nej. Betyg: 1,5  Kungliga Operan (Stockholm): 
8/3 Turandot. Puccini. Favoritopera. Åker nog upp till Stockholm och ser den. Betyg: 5,0  National Theatre (London): 
21/3 People. Benjamin Britten. Usch, jobbig historia. Betyg: 1,5 16/5 This House. Okänd förmåga för min del, dessutom en teaterpjäs. Textad på engelska. Nä, inte alls.  
Royal Opera House (London): 
28/3 Alice i Underlandet. Balett inte min gren.  
Bolsjojteatern (Moskva): 
12/5 Romeo och Julia. Visst balett, men Bolsjoj. Storslaget. Fast 2 tim 45 min på en pinnstol i Lomma. Nej tack. 
 Leif önskar Lommaborna lycka till. Det kan behövas med tanke på akterkastellet. 
"Ta med en extra skön kudde", lyder förslaget.
En bra idé. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir väl lite "rövbrännande" nu i början. Tyvärr så har varken Lomma Folketshusförening eller Biblioteket fått manna från himlen och kunnat utrusta lokalerna med det bästa av det bästa förutom bild och ljud.

Ibland så får man ta en bit i taget och så ser vi fram emot mer kultur och nöje i kommunen trots brända rövar.

Anonym sa...

-Shut up and sit down, som dom säger på skolbussarna i USA. Här i byn är vi rätt svältfödda på kultur via kommunen så vi är så tacksamma för detta. Även en trist stol är bättre än ingen stol alls.