söndag 24 februari 2013

Från Lennart Hyland till Gina Dirawi

Lennart Hyland var vår första riktigt stora TV-stjärna som programledare. Melodifestivalens Gina Dirawi är dagens superstar. 
Lennart Hyland var 32 år, när han slog igenom med radioprogrammet, ”Karusellen” 1951. ”Hylands Hörna”, premiärprogram 1961, förvandlade honom sedan till TV-ikon genom alla tider. Han var då en rutinerad räv på 42 år. 

Gina Dirawi slog igenom som en av tre programledare för Melodifestivalen förra året. Endast 21 år gammal. I år har hon putsat bort alla kantigheter. Succé. Men hon är ingen rutinerad räv alls. 
Vad månde bliva? 

Det blev som Lennart Hyland (1919-1993) berättade för mig i mitten av 1970-talet: 
”Framtiden med TV är storslagen, Rockbäck. Monopolet kommer att brytas upp. Du kommer att få se en uppsjö av talangfulla programledare, men endast ett litet fåtal håller måttet. För det är ett ytterst svårt hantverk. Fast en dag kommer det att komma fram en riktigt, riktigt stor talang. Jag tror det blir en kvinna.” 

 I dag har vi henne här, Gina Dirawi. Jag kan inte fatta att flickebarnet endast är 22 år gammal. Jag kunde lätt varit hennes farfar eller morfar. 
Gina äger hela registret. Det ska inte vara möjligt i den åldern, men är tydligen helt möjligt. Lennart Hyland hade tappat hakan. Gina hade absolut bjudits in till ”Hylands Hörna”. 
Denna unika skapelse kan faktiskt också sjunga. Vilket vi alla kunnat konstatera i år. Nu måste hon spika fast skorna i marken. 
Det är lätt att börja flyga, när man är endast 22 år gammal.
Skicka en kommentar