söndag 6 januari 2013

Martin-BOTTEN i Tour de Ski!

Det här är Martin Møller, 32 år. Han tävlar för Danmark i Tour de Ski. Egentligen är han grönländare och borde tävlat för Grönland som märklig nog hör till Danmark. 
På Grönland är Martin uppvuxen, bosatt och arbetar som projektledare på det statliga energibolaget, Nukissiorfiit. Martin vet hur botten ser ut. Han blev nämligen alltid sist i årets Tour de Ski. 
Det var där jag fann honom. I botten. Även i dag. Evigheter från eliten. Till hans försvar ska sägas, att han har ingen flott vallabuss eller några andra hjälpmedel. Han bilar omkring bland alptopparna med endast sina skidor och stavar som resekamrat. Och hamnar i botten i alla tävlingar. Sist.
Jag älskar den här typen av envisa människor, så jag synade Martin ”Botten” Møller ner i vallaburken. 
Vad fann jag? 
Jo, definitivt ingen, ”Eddie the Eagle”, pajasbackhopparen. I stället en vältränad amatör/idrottsman som i mars förra året vann världens hårdaste skidlopp, ”The Arctic Circle Race”, hemma på Grönland. På bilden kan ni se Martin högst upp på pallen. 
Det här långrännarloppet är inget för skideliten. Man får inte vara rädd för snuva, t o m Vasaloppet blir till en blek kopia.
Loppet är 16 mil långt och körs under tre dagar. Två nätter i ett arktiskt klimat sover deltagarna i tält. Förnödenheter samt extra kläder i en ryggsäck som inte får väga över 15 kg (kontrollvägs varje dag). I värsta fall i piskande snöstorm och sträng kyla. 
Säkerhetsvakter i pulka med draghundar följer loppet. Risken finns för hungriga isbjörnar som är sugna på en väl kyld skidåkare. Ett annat hot är frostskador. 
Nej, det här är inget skidlopp för den bortskämda världseliten i Tour de Ski.
Årets race går i april. Martin Møller kan bli kung igen-från botten till toppen! 
Bilderna här nedanför är från Grönlands största stad, Nuuk. Där bor Martin med hustrun Johanne samt deras två barn. Man måste nog vara född på Grönland, för att fixa Nuuk-och Grönland. 
Heja Martin!
Skicka en kommentar