fredag 21 december 2012

Mammuten

Mammuten-boken jag aldrig får i årets julklappsflod. Fast först lite historia (Wikipedia). ”Mammuten härstammar från elefanten som för ca 3 miljoner år som sedan vandrade norrut från Afrika. De flesta mammutar dog ut i slutet av den senaste istiden”. I dag vet vi också att mammuten var ett enormt stor djur med jättebetar. Inget gosedjur precis. Nu kommer detta urtidsdjur att uppstå igen i form av Jörn Donners memoarer, ”Mammuten”.
Bara titeln på boken, får mig att rysa av välbehag. Fräckt så det förslår. Enorm till sitt omfång är boken också. Med sina 1078 sidor är den nästan i klass med bibeln. Räkna med att den här kolossen till memoarer kommer att vända ut och in på landets kulturskribenter. Landets kultursidor och andra sidor med, för den delen, kommer att svämma över. Jörn Donner som i sig själv är ett vandrande universitet, har aldrig passat in i de fina salongerna. Vi minns honom som en kedjerökande, svärande och krökande TV-personlighet.
Jörn Donners produktivitet i form av publicerade böcker, filmer-en Oscar för Bergmans ”Fanny och Alexander” som han producerade- TV-program, politiska karriärer m m, är enorm. Enbart kvinnoaffärerna är i mammut-klass. Cancersjukdomar osv. Därför har han helt rätt, valt att kalla sina memoarer för ”Mammuten”. Boken ges ut av Bonniers Förlag släpps i samband med att mammuten själv, Jörn Donner, fyller 80 år den 5 februari. Därför hinner jag aldrig få den i årets julklappsflod. En annan mammut, fast på ett helt annat vis, är Jane Fonda som fyller 75 år i dag. På bilden här nedanför kan ni se en annan 75-åring som tittar förundrad på Jane Fondas superkropp. Det är min älskade mormor som fyllde 75 år 1957. ”Det är något som inte stämmer”, kan tänkas både högt och lågt, mest högt.
Skicka en kommentar