torsdag 6 december 2012

Knäppt, Greta Garbo. Galen i knappar!

Greta Garbo ägde en ansenlig samling med knappar. Tydligen älskade ”Den gudomlige” knappar i alla dess former. När hon köpte något nytt, bytte Greta oftast ut knapparna och sydde själv dit sina favoritknappar. Nu kan knapparna bli dina för några hundra dollar, när auktionen på hennes 853 kvarlåtenskapen drar i gång den 13-14 december. ”Syskrinet”, bilden till höger, startar på 25 dollar.
Jag hade ingen aning om att världens mest hemliga filmstjärna tyckte om att måla tavlor i olja. De här både oramade på duk har en start på några hundra dollar stycket. Vem den nakna kvinnliga modellen är förtäljer inte historien. Greta Garbo ägde en viss talang åt hantverket, fast som de flesta problem med att få till händer och fötter.
Vi börjar med den översta bilden. Ett telegram från FN:s generalsekreterare, Dag Hammarskjöld. Han vill bjuda Greta Garbo på middag. Hur det slutade, framgår inte. Utrop: 100 dollar. Bild två. En check på 68 000 dollar till den världsberömda hattmodisten, Lilly Darché. Utrop 400 dollar. Bild tre. Skivsamlingen med favoriterna The Beatles. Utrop 100 dollar. Fast även hennes samling av opera och jazz finns också att ropa in.
Det här är en dyrgrip. Ett dokument från drottning Kristina av Sverige (1626-1689) till Joachim av Wickfort skriven på latin. Detta gavs till Greta Garbo av greve och grevinnan Nils och Horke Wachtmeister, i samband med att Garbo spelade drottning Kristina i den berömda filmen från1933. Utrop 500 dollar. Det finns redan ett stort intresse för detta historiska dokument. Själv är jag sugen på den svenska flaggan här nedanför. Den fick Greta i gåva av ingen mindre än prins Bertil, bara en sådan sak. Just nu ligger prislappen på 250 dollar. Blir säkert i mäktigaste laget vid målgång den 14 december. Ja, nu har ni fått ett pyttelitet smakprov av allt spännande och udda som finns med på Juliens Greta Garbo-auktion i Hollywood. Flaggan, flaggan...om man skulle. Jag får kolla med Antikrundans Anne Lundberg. Om du skrollar en bit ner kan du också njuta av Greta Garbos cigarettfimpar som också säljs ut. URRK!
Skicka en kommentar