lördag 29 december 2012

Festivitas

Årets Fest närmar sig med stormsteg. Nyårsafton. Det är mycket som ska fixas och donas. I min ålder går man absolut inte ut på lokal. Det gjorde man som en ung och glad garçon. Man betalade överpris för dålig mat, drack gröna söta äckliga drinkar, dansade på krogens bord vid tolvslaget med rolig hatt på huvudet samt en cigarr i käften. 
Numera är det hemmets lugna vrå som gäller. Festbordet dukat efter otaliga regler, serverat från morronsoffan i TV. Vi gör som Svensson gör. Säkrast så.
Det är nu som punkten ska sättas. Vad ska ätas, drickas och; ”Gustav! Slängde du hattarna vi hade förra året? Jag hittar bara några trötta trassliga serpentiner”. 
Vi hastar ut bland alla andra svettiga människor som letar efter roliga hattar och serpentiner. För inte tala om det mest överskattade käket som tänkas kan. Pilgrimsmusslor.
”Gustav, köp pilgrimsmusslor. TV 4 säger att man ska ha det till råa grönsaker. Blomkål har vi”. 
 För så har det blivit. TV:s morronsoffa har tagit över våra hem med sina proffskockar, florister, modedesigner m.fl. experter. TV har blivit Svensson, för landets befolkning. Har man tur, så har gästerna tittat på helt andra morronsoffor i helt andra TV-kanaler, fast den turen har man aldrig. För vem vill göra som Svenssons gör?
Därför jagar svensken de smaklösa pilgrimsmusslorna som förrätt. Ser över förrådet med eldvatten. Värmer upp med rester av glögg och julöl. Festtarmen rensas från grunden. 
Själv spelar jag Sybarit, för att lära mig vett och etikett. Det kan behövas. En rejäl nyårsförkylning är på väg bosätta sig i det som en gång i tiden var en vacker kropp. Hur, var och när får man nysa? 
Lycka till! 
Ni andra.
Skicka en kommentar