måndag 19 november 2012

Mästarna (nu blir det konst)

The Magic Men! Den ena med efternamnet. Alltid. Den andra med förnamnet. Alltid. Picasso och Zlatan. Det var TV:s kulturkritiker, Dennis Dahlqvist, från Kulturnyheterna som i söndagens Sportspegel drog parallellen. Zlatan v/s Picasso. Zlatans numera världsberömda brassespark, är alltså med rekordfart på väg att erövra den annars så svårflirtade kulturvärlden. Det är fullt begriplig. Världen gapar av förvåning över Zlatans mästerverk. En läcker tavla som kunde snabbskissas fram av, just det, Picasso. Dennis Dahlqvist gjorde alldeles rätt, när han drog parallellen med de två giganterna.
Jag är ingen Picasso expert, men kan en del om mästaren. Det är inte så känt, att Picasso också var en jävel på att teckna. Ingen kunde rita händer och fötter som Picasso. Nej, inte ens Rembrandt. För han kunde inte alls teckna upp händer och fötter. Denna ytterst svåra detalj fick hans konstelever fixa. För att bli bra på att teckna måste du träna kroki, konsten att snabbskissa upp en människokropp. Picasso behärskade denna avancerad teknik till 100 procent. Jag rotade i min Picasso-samling (böcker, tyvärr). Och hittade;
Fotografen Gjon Mili på Life Magazine besökte Picasso 1949 i Frankrike. Han visade några fotografier av en konståkare som satt små lampor på sina skridskor. Picasso tände till. Tog fram en ficklampa och gjorde blixtsnabbt ljusritningar i luften. Gjon Mili fångade mästerverket. Makalöst. Ni kan se bilden på skridskoåkaren här nedanför tillsammans med Zlatans mästerverk. Picasso drar upp verket med ett enda sträck. Man tager sig för pannan. Jag undrar egentligen om konstkritiker Dennis Dahlqvist förstått vad han startade i Sportspegeln.
Skicka en kommentar