lördag 3 november 2012

Lomma är ett Obamaland!

På tisdag är det presidentval i USA. Enligt de senaste opinionsmätningarna blir det en jämn kamp. Hur ställer sig då Lommaborna till presidentvalet? I min icke alls vetenskapliga undersökning, så röstar Lommaborna på Barack Obama. För att få lite tyngd i min enkla valanalys ställde jag tre frågor till kommunens båda ledande politiker, oppositionsrådet Lisa Bäck (s) och kommunalrådet Anders Berngarn (m): Vilken presidentkandidat får din röst, motivering samt favoritpresidenten i USA? Fast först en förklaring. Barack Obama representerar Demokraterna som är ljusår till höger om de svenska socialistpartierna. Mitt Romney Republikanerna som i sin tur är ljusår till höger om våra borgerliga partier. Ungefär så ligger landet till. Nu kör vi.
Först ut är socialdemokraten, Lisa Bäck, som är en behaglig kvinna med skinn på näsan. Tar gärna motståndaren Berngarn i hampan bakom kulisserna. ”Barack Obama får min röst. En god demokrat med bra program för reformering av viktiga eftersatta gemensamma frågor för det amerikanska folket, tex finansierad sjukvård. Han arbetar hårt för att inte vidga klyftorna mellan rik/fattig och för att minska utanförskapet”. Ett klart besked från oppositionsrådet Lisa Bäck. Det låter nästan som om Barack Obama kunde bli en svensk socialdemokrat. Hennes favoritpresident är inte helt överraskande, John F Kennedy.
Moderatledaren och Lomma kommuns starke man, Anders Berngarn, får huvudbry. Först vill han få till en blandning av de båda presidentkandidaterna. Han inser emellertid att en sådan tågordning ger rött kort. Och laddar om: ”Obamas klimatpolitik och hans sociala engagemang samt hans ledarskap. "Yes we can", tilltalar mig. Mitt Romney ger större trovärdighet när det gäller ekonomi och att bekämpa arbetslösheten. Måste jag välja så blir det en hårfin seger för Barack Obama”. Anders Berngarn är politisk korrekt i valet av favoritpresident. ”Abraham Lincoln, för att han lyckades bevara unionen och naturligtvis för att han avskaffade slaveriet”. Jaha, där ser man. Demokraten Obama har trängt sig in i moderatleden. Andra sidan är Barack Obama någon som självaste partiledaren Fredrik Reinfeldt vurmar för. Hur som helst. Lomma är ett Obamaland. Bilden här nedanför med favoritpresidenterna blickandes ut över Varvstorget i Lomma, ser mer än bra ut.
Skicka en kommentar