onsdag 7 november 2012

Hemkört: Hur påverkas Lomma av Barack Obamas seger?

President Barack Obama sitter alltså kvar på sin tron i Vita Huset fyra år till. Då infinner sig ”Dagens fråga” i Lomma: hur påverkas vi som bor i Sveriges mest expansiva kommun av valutgången i USA? ”Inte alls. I alla fall inte på kort sikt”, skulle jag vilja svara på min egen fråga. Morgondagen rullar på som gårdagen rullade på mot en oviss framtid. En sak är då säker. Vi kommer att få se en mer offensiv Obama-politik under den här presidentperioden som är hans sista. Demokraten Barack Obama kan t o m få för sig att köra över Representanthuset som domineras av republikaner. Nästa presidentval 2016 är nämligen inte hans bekymmer. Då får han i vilket fall som helst ta sitt pick och pack och lämna Vita Huset i Washington. I morse satt vår egen statsminister, Fredrik Reinfeldt, i TV och flaggade för att det kan komma en skattehöjning i USA. ”Barack Obama måste nästan det, för att få ordning på den ekonomiska politiken”, sa han. Här har vi också kärnpunkten i den lokala politiken i Lomma.
Den enorma utbyggnaden som pågår av centralorten Lomma och även planeras för grannorten Bjärred, är och blir en allt tyngre ekonomisk börda för kommunen. Skattehöjning? Även i Lomma? Inte alls omöjligt. På sikt kommer alltså Lomma kommun att påverkas av Barack Obamas politik. Ja, sedan har vi den ekonomiska röran i Medelhavsländerna med konkursboet Grekland i täten. Jag har i ett blogginlägg den 3 november skrivit att Lomma är ett Obamaland. Våra ledande politiker röstade på den sittande presidenten i USA. Moderaten Anders Berngarn och oppositionsrådet Lisa Bäck (s), får nog gemensamt skrika sig hesa, ”Yes we can”, ut över Varvstoget i Lomma, när världen rullar vidare mot en oviss framtiden. Det var väl Don Quijote som med sin trogna vapendragare Sancho. slogs mot väderkvarnarna. Anders och Lisa, upp till bevis!
FOTNOT: Om det är någon som undrar över vinjettbilden. Det är Lommas politiska tungviktare, Anders Berngarn(m) och Lisa Bäck(s), som tillsammans med president Barack Obama, blickar ut över Varvstorget i Lomma.
Skicka en kommentar