fredag 12 oktober 2012

Kungaboken-en häxpipa!

Det tycks aldrig ta slut. Det poppar ständigt upp nya burleska inslag med den famösa kungaboken som avstamp. Är det inte det ena, så är det det andra. Boken, ”Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf”, förvandlades till den eviga häxpipan. Konungen vänder blad på blad. Det hjälper föga. Rätt vad det är så poppar en kaffeflicka upp eller en gangster visar sitt fula tryne. Ja, så är den dagen förstörd för kungahuset.
Tänk så fridsamt allt började. Tidskriften Filter intervjuade författaren Thomas Sjöberg till kungaboken i sitt augusti/ september nummer 2010. Inget man skyltade med precis. Tomt på första sidan. Jag snappade upp raderna och skrev på bloggen om årets julklappsbok som drar ner byxorna på kungen. Ingen annan nappade. Tystnad. Jag tyckte det var besynnerligt. I Filters nästa nummer någon månad senare endast en liten pytteblänkare på första sidan, se den röda pilen jag lagt dit: ”KUNGEN äntligen avklädd. Filter felbedömde helt enkelt kraften i sitt eget scoop. I stället för att banka ut skandalen, smög man ut den med små bokstäver.
Så kom boken ut lagom till julhandeln 2010 och se, nu blev det ett makalöst hallå. Alla skrev. Radio och TV-program stup i kvarten. När allt började lugna ner sig fick kaffeflickorna flytta på sig. Nu satt t o m hårda gangstrar och debatterade bokens innehåll i TV. Det fanns inget slut på eländet. När brasan började förtvina vänder plötsligt kungen blad och tusen nya turer till med kaffeflickor och gangstrar. HALLÅ, stoppa världen, liksom. När jag för femtioelfte gången lagt röran åt sidan.
Då flammar plötsligt bokhelvetet upp igen. Kuddkrig. Matkrig. Vilda lekar. Nu är det en kaffeflicka som dansat för oss i TV som gett ut sitt skvaller, om allt hånglande med kungen och tusen andra kändisar. Och så till slut öppnas åter de kungliga sexlekarna för insyn hos Skavlan i SVT1. Kungaboken har förvandlats till en häxpipa med KNALL. Även ett stort plåster räcker inte till. Varje jävla blad läcker som ett såll. Må vår Herre Skapare förskonas från mer skit. Jag orkar inte längre. Gör du?
Skicka en kommentar