onsdag 3 oktober 2012

Jultomten klipptes bort i Saudiarabien

Förlåt en yngling, men det blev något av en journalistisk härdsmälta över IKEA:s damlösa möbelkatalog i Saudiarabien. Ett ramaskri som fick vår Herre i himlen att förskräckt börja bläddra bland skrivbordet Lasse och toaborsten Baren. Titta på julkortet här ovanför. Någon har klippt ut jultomten. Nej, det är inte vår Herre, utan tullen eller postverket i Saudiarabien. Den islamska grenen av den hårdföra sunni-muslimska wahhabismen, förknippar jultomtar med oren lära. Alltså fram med saxen. Jo, det var jag som för några år sedan skickade julkortet. Jag ville endast önska en god vän i Saudi en God Jul. Julkortet kom fram. I ett kuvert. Fast utan tomten.
Förlåt en yngling, den sura Gubben är kronprins Najef i Saudiarabien. 2003 förbjöd han alla dockor, t o m Barbie förbjöds. Det var västerländskt krims-krams. Orent. Bort med alla dockor. Att prinsarnas alla döttrar leker med dockor när de besöker sina flotta gemak i Schweiz eller London, har inte med saken att göra. Najef dog i juni i år, 78 år gammal.
Förlåt en yngling, men i Saudiarabien får man icke hava några andra Gudar jämte sig. På motorvägen till Mecka, finns en vägskylt som förkunnar avkörning för alla icke muslimer. Stopp i lagens namn. Vidare. Nåde den som ertappas med en Buddha-staty i tullen. För inte tala om spritflaskor. Annars kan du i Saudi köpa dig en flaska whisky för några tusenlappar. På den svarta marknaden. Jodå, allt finns att få, t o m konserverad gröt.
Förlåt en yngling, men IKEA hade alltså att välja på att få alla sina kataloger beslagtagna i tullen, eller ta bort alla damer. I Saudi får inga ”synliga” kvinnor visa sig offentligt. Det kan reta den manliga aptiten. IKEA valde det sista alternativet. Bort. I stället för att lägga in filmbilder från ”Damen i svart”, en svensk filmklassiker från 1958. Jag fick inte ens igenom ett julkort med en oförarglig jultomte, klipp, klipp...
Läs också Sydsvenskan HÄR! Ja, så avrundar vi med att gratta blogg-profilen, Börje med Väghyveln. Han fyller 65 år i dag. Det ska vi fira:
Skicka en kommentar