fredag 19 oktober 2012

Fotbollsnörden

Fotbollsnörden går i spinn av folksamlingar. Helst tiotusentals människor på en och samma plats. Fotbollsarenan. Nörden älskar att vifta med sin halsduk. Om halsduken saknas, går det lika bra att vifta med slipsen. I spanska Valencia viftar man med sina snorfanor (näsdukar). Oftast hes på jobbet dagen efter en match. Det finns två nörd lägen: hysterisk glad som gränsar till sjukdom eller näst intill självmordsbenägen. Den numera klassiska kvalmatchen mellan Tyskland-Sverige, innehöll båda dessa två känslolägen. Med råge. Vid 4-0 till Tyskland blev nördarna paralyserade. Hemma i TV-soffan höll den väggfasta ”apparaten” på att åka i golvet. På arenan såg vi hur Statsminister, Fredrik Reinfeldt, helst ville göra sig osynlig. Knivar slipades. Nörden tuggade så plomberna rök. Vreden som riktades mot förbundskaptenen Hamrén monumental. Jag vet, för jag är själv fotbollsnörd. Jävlar så förbannade vi var.
Och så då hoppet. Upphämtningen. Känslobanorna som nästan framkallade kräkreflexer. Kvitteringen. 4-4. Explosionen. Fredrik Reinfeldt reaktion. Han gör en halv Brolinare på läktaren inför en häpen Merkel. Slipsen far i luften. Gott folk, äkta vara. Inte spelat alls. Sådant känner vi fotbollsnördar direkt. Även tyska fotbollsnördar gillade vad man såg. Trots allt.
Tage Erlander led när han tvingas gå på Råsunda. Lika trist som en budgetdragning av Sträng. Höll helst för ögonen. Ingvar Carlssons lag är Elfsborg. Carlsson alltid noga med att hålla stilen. Applåderade artigt. Inte mer. Ingen nörd alls. Göran Persson sket i vilket. Ointresserad. Visste inte om det var fotboll eller hockey han tittade på. Mona Sahlin låtsades alltid. Det blev alldeles för mycket. Och helt fel. Inte äkta vara. Bilderna på Fredriks Reinfeldts känsloutbrott blev även en stor sak i de tyska tidningarna. När jag nu i efterhand lyssnar på alla politiska expertpaneler i TV om statsministerns spontana känsloutbrott, vet de inte vad de talar om. Bildade och fina människor. De är inga fotbollsnördar. Det är jag. Och det är Fredrik Reinfeldt. Han kan faktisk vinna valet på sin Brolinare. Så mycket älskar vi fotbollsnördar varandra. Fast så är det ju det där med Djurgården. Fredrik håller på ”Järnkaminerna”. Jag håller på MFF, så det vete fan. Någon måtta får det allt vara.
FOTNOT: Vet du inte vad en Brolinare är? Bry dig inte. Du är ingen fotbollsnörd. 
Skicka en kommentar