fredag 14 september 2012

De hemkomna journalisterna: Mannen med GULDSITS!

Mattias Göransson, längst upp till höger på bilden, sitter i en guldsits. Han är skapare och chefredaktör för det prisade magasinet, Filter. Det är han som sitter på den heta storyn från de frigivna journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Martin tittar också upp med en viss beundran mot Mattias på bilden. Det är en story som alla redaktioner i Sverige hett önskar att få. ”Ja, så kanske det är. Jag har nu också sagt åt dom att vila ut, sova, äta och umgås med vänner och sina familjer. Först sedan kan vi börja planera. Just nu planerar vi ingenting”, säger Mattias Göransson till mig.
När frilansjournalisterna Johan och Martin gav sig ut på det olycksbådande reportaget, hade de kontakt med Mattias Göransson på Filter för eventuell framtida publicering. Nu gick det som det gick. Mattias som redan satt på en het potatis, nämligen färdigställande av Hannes Rådstams bok om Thomas Quick, fann sig plötsligt indragen i en annan av årets hetaste stories. Ni som följde dagens presskonferens, hörde säkert att både Martin och Johan tog upp Mattias roll i det hela. Både när det gällde en framtida artikel och en bok som i dag är hetare än en spis. ”Nu ska vi sätta oss ner och prata med Mattias på Filter”, sade de. Ja, fortsätta planeringen då. För prata har man redan gjort. Mattias hade nämligen telefonkontakt med dem nere i Istanbul, Turkiet. Det var alltså där som de vilade ut direkt efter frisläppandet. När kan då deras berättelse komma som artikel i Filter? ”Sista helgen i november, men vi får se. Jag kan inte lova någonting”. Allting är väldigt osäkert. Först måste de få ta igen sig ordentligt, sedan får vi se hur det blir", slutar Mattias Göransson med en skarp markering, inför det framtida samarbetet. Fast pressfotografen, Johan Persson, började redan på Arlanda vid ankomsten, att samla på sig eget bildmaterial från hemkomsten-se bildsviten här nedanför. Spännande läsning på gång. Kanske t o m exklusiva bilder.
PLING-PLONG! Jan Guillou har stöttat, Johan Persson och Martin Schibbye, ekonomiskt under tiden de suttit i fängsligt förvar. Piratförlaget som Guillou äger tillsammans med sin hustru, Ann-Marie Skarp, ser väl helst att de får ta hand om en framtida bokutgivning.
Skicka en kommentar