lördag 11 augusti 2012

OS-guldmedaljör sprängdes till döds-storfilm av Clint Eastwood

På den översta bilden står Baron Nishi från Japan och gör honnör för kriget. På den undre bilden rider baronen hem guldet till Japan vid olympiaden i Los Angeles 1932. Tretton år senare sprängs guldmedaljören till döds i slaget om Iwo Jima, ett av andra världskrigets mest berömda krigsskådespel. Takeichi Nishi (kallades sedan för Baron) var militär redan 1932, löjtnant i den japanska armén. Efter det olympiska guldet umgicks han flitigt med det legendariska filmparet, Mary Pickford och Douglas Fairbanks i LA. Sedan åkte han hem till Japan och gjorde en militär karriär.
I slaget om Iwo Jima hade gulmedaljören avancerat till en hårdnackad japansk befälhavare i kriget mot amerikanarna. I Clint Eastwoods storfilm spelades han av den japanska skådespelaren, Tsuyoschi Ihara, till vänster på bilden. Själv sprängdes Baron Nishi till döds, troligen av en amerikansk granat. Ett märkligt öde för en olympisk guldmedaljör. Hur hamnade jag i allt detta? Jo, i min jakt efter en bild på den svenska sockerhästen, Gulliver, som Thomas Byström tog ett olympiskt silver med i Los Angeles 1932. Läs hela storyn en bit ner på bloggen. Någon bild har jag ännu inte hittat. Däremot en blodig krigshistoria, där en olympisk guldmedaljör sprängdes till döds. Det blev inget vackert avsked från de olympiska ringarna.
ALARM! Vet du något om silverhästen Gullivers vidare öde? Kanske du sitter på en bild på pållen som älskade socker över allt annat? Hör i så fall av dig till mig: callerockback@rocketmail.com. Och till slut. Bara en liten sak till. Tack Marilyn!
FOTNOT: Vinjettbilden.Baronen gör faktiskt honnör efter vunnit den olympiska guldmedaljen. Det är jag som leker lite med vinjettbilden.
Skicka en kommentar