söndag 12 augusti 2012

Handbollsminne från stenåldern

I dag lirar Sverige om OS-guldet mot Frankrike. Det är den 12 augusti 2012. Och spänningen är olidlig. Fanns då handbollens stenålder? Ja, för 56 år sedan. Den 16 december 1956 lirade Sverige mot Danmark i en landskamp. Matcharenan Forum i Köpenhamn. Inte mindre än 5000 åskådare såg Sverige vinna med 10-8 (?). Jag var tio år och såg min första handbollsmatch i stenålders-TV. Svartvitt. Risp och rasp. Dansk TV för Sverige hade ännu ingen TV. Det socialdemokratiska regeringspartiet ansåg nämligen att TV fördummade det svenska folket. Det skulle vi absolut inte införas i Svea Rike. Har ni hört vilka korkade dumskallar. Mitt minne från matchen är emellertid grumligt. Tiden, kära vänner, tiden som rusar.
Det var andra gången i mitt liv som jag såg på TV, så jag satt mest och gapade av pur förvåning. Första gången var någon månad tidigare. En obegriplig dansk pjäs som utspelade sig i en gravkammare. Jag gapade även då. Underverk. Hur som helst. Handbollen blev till en livslång kärlek. Jag var fast. Började själv lira och blev något av en skarpskytt. Största meriten var som backpar i skollaget tillsammans med Tommy Jansson som sedan gjorde 65 landskamper. Tro nu inte att jag var ensam. I Sverige 1956 fanns det 50 000 ungdomar som spelade organiserad handboll. Numera är handbollen en helt annan sport. Allting har utvecklats till det bättre. I dagen match mot Frankrike kommer det att handla om turbohandboll med efterbrännkammare. Fast hur det nu än går, så kommer det en dag att sluta som det gjorde för den unika lagbilden av Sveriges första och enda riktiga PROFFSLANDSLAG i fotboll från 1956. Nyligen såldes den på Tradera för 12 spänn. Var god skölj. FOTNOT: Frankrike-Sverige 22-21. Slut. Det blev en olympisk silvermedalj. Vackert så. Sverige föll med flaggan i topp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Calle!

Tommy Jansson har jag också spelat med, eller hur man nu skall uttrycka det. Vi gick i samma klass på Teknis i Malmö, och eftersom klassen var liten platsade jag, som tidigare spelat i klassens F-lag i Realskolan, i klasslaget. Vår uppgift var att få över bollen till Tommy, som sedan enkelt gjorde mål. När vi åkte ur turnerinen sa man att Tommy Jansson åkt.....
Hälsningar Peter A