måndag 25 juni 2012

Tjäna storkovan på safta och sylta: JORDGUBBAR!

 
Här ligger ett rejält berg med jordgubbar i min berömda Täppa. Det är hög tid att safta och sylta. Bra för dig som får ångest över priset, när du köper en pytteburk jordgubbssylt eller en något större flaska jordgubbssaft. Gör det själv i stället. Du tjänar klöver och plånboken mår prima. Så här gör du. Du går till din lokala handlare som du är tjänis med. Beställer typ 20-25 liter övermogna jordgubbar. Fast se upp. De får inte ha börjat mögla. Förhandlar fram ett bra pris
.  
Väl hemma sköljer du Gubbarna. Plockar bort eventuellt någon möglig. Låter flugan/blasten vara kvar. I med tre liter bär och två liter vatten i en bunke modell stor. Själv fyrdubblade jag insatsen. Sedan gör du som jag på bilden. Mosar jordgubbarna noga. Slår i 1 msk citronsyra till tre liter bär. Täck över låt stå utomhus över natten. Kolla nästa dag så de inte funderar över att börja jäsa. I så fall, sätt i gång omedelbart med hantverket. Annars låt stå några timmar till, kanske över ännu en natt.
 
Sedan silar man den sladdriga jordgubbsmassan genom en silduk. I vätskan som blir över häller man i socker, ca 0,9 dl per sats. Jag tar gärna mindre socker. Smaka av. Pudra i 1 tsk natriumbensoat till 3 liter bär. Viktigt: rör minst en timme med träslev. Du har tillverkat härlig rårörd jordgubbssaft som får barn eller barbarnen att jubla av lycka. Till en billig peng. Jordgubbarna som blir över, gör du jordgubbssylt av. Lika lätt det. Du har tjänat klöver på att safta och sylta jordgubbarna själv. Det handlar om hundratals och åter hundratals kronor. Dessutom är det tusen gånger godare. Lycka till!
  
Skicka en kommentar