fredag 29 juni 2012

Obamacare räddar miljontals liv i USA!

Om jag varit amerikan, hade jag med min sjukdomshistoria i bagaget, varit bankrutt flera gånger om. Förmodligen död. I USA lever 30-50 miljoner, siffrorna varierar, medborgare helt utan skyddsnät. Drabbas dessa människor av sjukdomar, blir fallet hårt. Rakt ner i avgrunden. Det handlar alltså om lika många människor som bor i Spanien. Tänk på det. Därför är Obamacare, sjukvårdsreformen som den amerikanska högsta domstolen nu gett klartecken till, en historisk reform som kan komma och rädda miljontals människors liv.
Det amerikanska samhället är ett hårt samhället. Devisen, ”Sköt dig själv och skit i andra”, är på allvar. Sjukvården har inte varit till för alla. Det är märkligt, för landet har många av världens bästa läkare och forskare. Titta bara på hur många amerikaner som fått Nobelpriset i medicin. De amerikanska kirurgerna har också på grund av alla krig, skaffat sig en enorm träning i den fina konsten att rädda liv.
Hur är det då att vara patient på ett stort amerikansk sjukhus? Inför en operation får du all tänkbar omsorg. Du förbereds inför ingreppet på ett fantastiskt omsorgsfullt sätt. Däremot efter operationen släpps du nästan vind för våg. I Sverige blir du ompysslad av sjukvårdspersonalen. I USA får du ta kampen tillbaka till livet i stort sett alldeles själv. Detta resulterar i att du kommer oändligt mycket snabbare tillbaka, vilket är bra. Jag vet, för jag har varit med. Då gäller åter devisen, ”Sköt dig själv och skit i andra”. Med den nu sjösatta sjukvårdsreformen, kan alltså 30-50 miljoner amerikaner få en rimlig chans till ett drägligt liv, om man drabbas av sjukdom. Det är bra. Tack Barack Obama.
Här får du fakta om reformen. DN HÄR!
Skicka en kommentar