måndag 18 juni 2012

Grekisk problemlösning-till risig hälsena


 Samma dag som det grekisk valet avgjordes, landade vännen, Kent från Lomma, i den grekiska övärlden. På något vis sammanfaller problemen. Inte nog med att segrarna, Ny demokrati (partinamnet förskräcker) ska tråckla samman en fungerande regering. Grekland har också fått Kents ömmande hälsena på halsen. Frågan är vilket som är värst. För Kents del är saken glasklar som badvattnet runt deras lilla ö. Salta bad sägs lindra.  Kent med sin hälsena hamnade för övrigt mitt i det egentliga problemet för nationen Grekland.  
 Jag har under det senaste året korvstoppats med otaliga berättelser från svenskar som besökt den grekiska arkipelagen. Flugfångare för alla turister. Från de minsta öarna till de största. Det rör sig om tusentals. Ingen betalar skatt. Aldrig någonsin. Åt politikerna i Aten skrattar man hånfullt. Turistsvenskarna berättelser att ALLA i Sverige betalar skatt, utlöser gapskratt-från trivsamma barägare till tandlösa fåraherdar.
   
Nu ska man alltså bilda ny regering. Det vet vi ju hur det går. Men så hade Grekland före 1999, enligt Wikipedia, 12 817 (!) mindre styrelseenheter s k oikosmoi. Gott Folk, det är här som den riktiga makten sitter. Fortfarande. Förstå problemet. Kents hälsena har på sitt sätt hamnat i ett skatteparadis. Faktiskt en bra placering i en knepig labyrint. Var rädd om dig, Kent. Försök
hitta tråden ut. 
 
OBS: Den fantastiska illustrationen av Greklands flagga, har jag lånat från tidskriften Fokus.
Skicka en kommentar