onsdag 23 maj 2012

Bloggen avslöjar spelet om pågatågen till Lomma

Det hela började på onsdag morgon, när jag läste Sydsvenskan. Där trumpetades ut att Lommabanan, kan komma att byggas ut för en halv miljard kronor. Förutom godstrafik blir det även pågatågstrafik med stationer i Kävlinge, Flädie, Lomma, Alnarp och Arlöv. Det är Trafikverket som nu jobbar fram en utredning. Det är bråttom. Planerna ska med i den infrastruktursatsning som kommer i regeringens höstbudget. Pågatåg till Lomma är för övrigt, en hett efterlängtad satsning. Inte minst bland de boende.
Planerna sjösattes på allvar i slutet av mars i år. Så här gick det till. De styrande med kommunhövdingen, Anders Berngarn, i spetsen, lyckades med konststycket, att få finansministern, Anders Borg, till Lomma kommun. Det blev en gemensam lunch på Långa Längan i Bjärred. Samtidigt pepprades Borg full med uppgifter om den enorma utbyggnaden som pågår i Lomma. Inte minst (1) de ekonomiska bekymmer detta för med sig. Inte minst (2) måste själva infrastrukturen också hänga med. För att tala klarspråk.
Lommabanan måste byggas ut. Pågatågen en viktig framtida satsning, för ett expanderande samhälle. Mellan tuggorna lyssnade Anders Borg. Sög åt sig med stor iver. Nu kan vi skönja resultatet. Trafikverket har fått underhandsuppgifter. Och det är bråttom. Ett samrådsmöte kring järnvägsutredningen blir det den 12 juni i Furulund. Mycket talar för att det blir järnvägskulor i höstbudgeten. Bara inte Grekland och Spaniens ekonomier stökar till det. Då är risken stor att alla vackra planer spårar ur.
Så länge får Anders Berngarn nöja sig med att ha fått ratta en gasbuss. 
Skicka en kommentar