söndag 26 februari 2012

ÖPPET BREV: Farfar tipsar en annan farfar med kunglig glans!

Hej, Olle!
Från en farfar till en annan farfar, så att säga. Det sitter alltid fint med lite råd, när barnbarnen stormar fram och vill leka. Dra dig i näsan eller hoppa på din ölstinna mage.
Ett annat intresse är våra sönderborrade tänder. Gapa och bjud till. De får aldrig nog av att pilla på gamla amalgamfyllningar.
Du har alltså blivit farfar till prinsessan Estelle. Ett vackert namn, men inte så folkligt som Lotta.
Andra sidan.
Du och jag är män från det djupa folkhavet, med mullbänk och lort under naglarna. Det får allt räcka med det.
Tänk så spännande det blir, när du första gången ska passa Estelle hemma på Haga slott med 400 rum. Jag råder dig att sätta en pingla runt halsen på barnet. Hur ska ni annars veta i vilket rum hon rasar runt i bland alla rokokomöbler och blåvitt ming-porslin från slutet av 1300-talet?
Glöm inte köpa med dig några DVD-filmer från Nya Tobakshörnan i Ockelbo. Pippi Långstrump är alltid rätt. Men se upp med Disneys, Prinsessan och Groden. Den skapar bara förvirring i det lilla barnets huvud.
Och så har vi alla förmaningar från föräldrarna:
du får varken göra si eller så och vällingen står i slottskökets nedlagda glödgrop tillsammans med en påse nappar som hon INTE får använda utomhus, för de där förbannade paparazzi-fotograferna jagar nappbilder och blöjpaketet står bakom ett porträtt av Gustaf V i källaren, men ring om det är något, så skickar vi hem SÄPO som blivit bra på pudra röda barnarövar.
Jo, så är det, Olle, förmaningslistan från föräldrarna kan bli väldigt långa. Gör då som farfar har gjort i alla tider: tvärt om.
Och en sak till.
Lägg band på dina svordomar. Du kan inte ana så snabbt småttingarna tar efter. Dessa små kelgrisar härmar gärna dina kraftuttryck i föräldrarnas närvaro. Skratta. Påpeka vilken intelligens och snabb uppfattningsförmåga ditt älskade barnbarn har. Det brukar gå hem. Mamman och pappan kvittrar lite extra förtjust då.
-Jamen, svarar då föräldrarna plötsligt, i detta fallet din son, prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
-Estelle bad TV-teamet dra åt helvete när julbaket spelades in.
Krishantering.
Gör då som jag.
Prata bort det, tex att Carl-Gustaf ringde. Han såg dig gärna på en kopp kaffe med något gott till.
Välkomna till farfar-klubben, Olle.
Ring om det är något.
Hälsningar
Farfar Karl (Calle)

Skicka en kommentar