måndag 16 januari 2012

Klassresa


Klassresa.
Den nya tidens hetaste ord. Alla som blivit något, redovisar mer än gärna sin klassresa. Nu senast Leif GW Persson i boken, Gustavs grabb.
TV-personligheten Persson har som alla andra klassresenärer, väldiga problem med sin klassresa. Sida upp och sida ner, vrider och vänder med skruvad ångest Leif GW sin klassresa: arbetargrabben som blev en intellektuell professor som på krogen skickar ut maten för omlagning.

-Att gå ut och käka med GW är ingen lätt grej. Det minsta lilla som inte är bra åker ut, avslöjar stjärnkocken Leif Mannerström för Cecilia Hagen i Expressen.

Det finns tre helt avgörande inslag i en klassresa.
Fas 1. Uppväxten. Den ska vara så jävlig som möjlig med fattigdom och barkbröd. Hugg och slag. Minns Monty Python. Mannen som växte upp i en kartong på en motorväg.
Fas 2. Marschen från barndomsträsket. E
n ständig kamp mot långrövar som står i ens väg. Fallgroparna otaliga. Tack vare din unika begåvning som får Einstein att framstå som en idiot, går det vägen.
Fas 3. En dag är du så framme vid målet. Honungslandet. Egen herrgård med storslagna jaktmarker. Biffdjur. Sjölfåglar. Fyrhjuling. Du har gjort din klassresa.

Sedan följer grädde på moset. Du skriver en bok om Din resa. Allt toppas med att du får springa gatlopp i alla TV-kanaler och berätta.
BERÄTTA!
I de bästa av världar får du till slut vara med, På Spåret. Åka tåg i en kupé i en TV-studio i Göteborg och frottera dig med Fredrik Lindström och Kristian Luuk.
Tag plats!
Stäng dörrarna!
Efter det är resan slut. Du lutar dig tillbaka och dör.
Nöjd.
Klassresa, var alltså ordet.

Skicka en kommentar