torsdag 5 januari 2012

Helgläsning: Malmö v/s Chicago


Jag känner inte längre igen den stad jag växte upp i. Det stör mig också kraftigt, att man jämför våldet och mördandet i Malmö med Chicagos gangstervärld under 1920-talet.
Låt oss då göra en jämförelse, utan de minsta vetenskapliga förtecken. Det här är endast min berättelse, insamlat under 54 spännande år.
Toppen av allt dödligt våld nåddes i Chicago under 1920-talet. Det känner de flesta till. Bara under fyra år i Chicago mördades 227 gangsterledare. Vissa dog inte med stövlarna på, men med cigarren fortfarande i truten.
Vanliga underhuggare kan räknas i tusentals offer. En och annan civilperson strök också med, när gängen spred sina kulor från Thompson kulsprutan.

Av den ovanstående redogörelsen, framgår det att Malmö inte ens kommer nära all den våld som förekom under 1920-talet i Chicago. Några storslagna blomstersmyckade gangsterbegravningar som på bilden ovanför då maffialedaren, ”Bloddy-Angelo” Genna, begravdes efter skjutits i en gangsteruppgörelse på gatan, förekommer inte i Malmö. Inte än, i alla fall.
Fast visst finns det paralleller.
I Chicago rasade också ett krig mellan de båda taxibolagen, Yellow-Checkers. För en tid sedan blev en man skjuten till döds på ett taxikontor i Malmö. I Chicago slängde man in bomber i förarsätet.

Den här sociologiska rapporten från 1929, är faktiskt gällande än i denna dag-i Malmö.
I Chicago var det andra generationens invandrare som stod för den blodiga verksamheten. I dag skriver Sydsvenskan, att i Malmö är det andra generationens invandrare som oftast står för våldet.
Dessa män, för det är alltid män, har samma uppväxt och bakgrund i Malmö som i Chicago. Det är bara till att läsa innantill, integrationsminister Erik Ullenhag.

I Chicago fanns det en grupp invandrare som var mer kriminella än både italienare, judar, latinos mfl nationaliteter, nämligen irländare. Dessa var av ett speciellt hårt virke. Det fanns t o m italienare som tog sig irländska namn för att lättare få omvärldens respekt som gangstrar. Ett karriärnamn inom gängen typ O´Conner eller Sharkey.
Ja, så har vi då vinjettbilden med den berömda massakern på St. Valentine's Day, den 14 februari 1929. Sju män av Bugs Morans ej vattenkammade gossar sköts ihjäl av Al Capones mördargäng. På en och samma dag.
Malmö ligger långt efter.
Ja, så föddes jazzen under samma tidsperiod i Chicago. Alltid något.
Nog nu.

Skicka en kommentar