torsdag 26 januari 2012

Han ska svetsa samman socialdemokraterna!


Det blir alltså helt riktig en arbetare som ska svetsa samman sossarna, ett parti i fritt fall.
Stefan Löfven, 55 år, utbildade sig till svetsare och började 1979 på Hägglunds i Örnsköldsvik. Sitt första fackliga uppdrag fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen. Sedan har det bara gått uppför. Och uppför. Metallordföranden med 350 000 medlemmar i ryggen har nu lämnat svetslopporna bakom sig för alltid.
Nu får han alltså, ”Det finaste jobbet en arbetargrabb kan få”, nämligen att bli partiledare för socialdemokraterna.
Därmed tar den fackliga rörelsen i landet ett järngrepp om makten. Det är något man drömde om redan på Tage Erlanders tid.
För bakom kulisserna vakar städgumman, LO-basen, Wanja Elisabeth Lundby-Wedin. Hon har själv tagit på sig partiets städroll. Det går ut på att alla ska vara rättrogna den socialdemokratiskta rörelsen.
Om en debattör eller krönikor med partianknytning inte säger eller skriver rätt, rycker Wanja ut och knipsar han/hon i örat.
Därmed fullföljer hon en gammal fin tradition inom rörelsen. Under 1970-talet var det tex Ingemund Bengtsson (1919-2000) som agerade städgumma.
Korgossen, Stefan Löfven, är naturligtvis rena rama drömprinsen för Wanja. Visst har dom haft sina kontroverser, men cleaning women, Wanja, har aldrig behövt ta till rotborsten för att få metalls hövding att glänsa. Även om det var bra nära då Löfven sa nej till LO:s kvinnopotter, en samordning av löneförhandlingarna. Då åkte såpan fram.
Allt således frid och fröjd, eller...Tommy Waidelich som handplockades till uppdraget som ekonomisk talesman av Håkan Juholt, städas ut.
Heller hur Wanja?


Skicka en kommentar