söndag 31 juli 2011

Så här ser ”bomberna” ut som skjuter sönder fotbollsintresset

Bangers, kallas dom för. De på bilden kommer från Polen. Annars finns det gott om Bangers att köpa hem via nätet från Italien.
Raketer, knallskott, smällare och bomber, är andra populära namn på otyget.
Det kan alltså ha varit sådana här små rackare som kastades från Djurgårdsklacken. Domaren Martin Hansson tvingas för allas säkerhet, att avbryta den allsvenska matchen på Swedbank Stadion mellan Malmö FF-Djurgårdens IF.
Gårdagens beslut var helt riktigt. En låda med 20 st skarpa Bangers får man ge 150 kr för, plus transportkostnader.
Ljudnivån från en Bangers som sprängs
är betydande. Inne på den täta byggda Swedbank Stadion blir ljudeffekten bombliknande. Jag vet. Jag var där.
Tro nu inte att det är första gången i mitt händelserika fotbollsliv som åskådare, jag upplevt bomber och raketer.
Redan på 1980-talet, när vi var de närmaste sörjande som följde ett ytterst framgångsrikt MFF, small det. Och det här var långt innan supporterkulturen exploderat på allvar. Fast då fanns endast Kina-puffar att tillgå. Fansgruppen, Oxarna från Oxie, älskade sina puffar.
Problemet, då som nu, var annars
supporterskarorna som reste med lagen från Stockholm. Värst var AIK:s publik med nyskapelsen ”Black Army”.
Deras vapen var ofta att kasta kungliga enkronor på oss. Inte alls ett ofarligt tilltag. Min äldsta son tjänade en slant på att rensa läktaren från kronor.
Hur ska man då få stopp på, att man tar in Bangers på fotbollsarenorna? Det är inte helt lätt. Faktiskt nästan helt omöjligt. För de är så små att de ryms i en snusdosa. Fästmön får också lätt plats med hur många som helst, i både trosor och i sin behå. Det funkar också utmärkt att stoppa Bangers i kroppens ihåligheter, om Herrskapet förstår vad jag menar.
Det enda som återstår är då kroppsvisitation. Naket. Det skulle säkert ta någon månad att kamma igenom 10 000 supportrar.
En sak är då säkert.

Vi Gubbar som varit med på läktarna i 55 år, vägrar vika ner oss.
På onsdag sitter jag där igen.
Då är det MFF-Glasgow Rangers FC.
Mumma.
FOTNOT: Bilderna på Bangers har jag hittat på nätet.



MER OM FOTBOLLSSKANDALEN
Aftonbladet HÄR!
Expressen HÄR!
DN HÄR!
Sydsvenskan HÄR!
Och Sydsvenskans chatt som börjar kl.15.00 HÄR!

lördag 30 juli 2011

Djurgårdssupportern förlorade 10 000 kr när matchen bombades av Djurgårssupportrar!

Det jag nu ska skriva om, är precis vad jag såg och upplevde på den avbrutna allsvenska fotbollsmatchen mellan Malmö FF-Djurgårdens IF, under söndagen på Swedbank Stadion.
I vanlig ordning var jag på plats: Entré F sektion 34 plats 215. Årskort. Tusentals kronor har jag betalat.
Stämningen god. Många Djurgårdssupportrar på plats. MFF tar ledningen efter drygt fem minuters spel. Två minuter senare kommer första bomben, Jag vägrar kalla det för ynkliga knallskott. Vi på läktarplats hoppade till av rädsla. Jag blev lätt döv på öronen.
Spelet fortsatte.
Då kom ytterligare en bomb. Och ytterligare en bomb. Domaren Martin Hansson bröt matchen. Under väntetiden kom YTTERLIGARE TVÅ BOMBER.


Malmöpubliken buade ut Djurgårdsklacken som kastade in bomberna. För så var det. Bomberna kastades in av supportrar till Djurgården. Det var i alla fall så jag och alla på på min läktarsektion uppfattade det.
Canal plus hävdade att det var en MFF-supporter som började. Åt helvetet fel. Polisen betonar också att så inte var fallet.
Jag tog mig t o m bort till Djurgårdsklacken. Där träffade jag mannen på vinjettbilden vid pilen som jag lagt in. En supporter till Djurgården, vilket syns på tröjan.
-Jag har åkt ner från Stockholm med hela familjen, för att njuta av en spännande fotbollsmatch. Det kostade mig 10 000 kronor, så bombar en av våra egna matchen åt helvete. Ja, det är alldeles för jävligt. Man kan gråta, säger han till mig mycket upprörd.
Jag förstår honom mer än väl.
Det är åt helvetet.
Jag får återkomma med vettiga tankar när min hjärna svalnat. Men med tanke på vad jag såg och upplevde finns det bara ett kort att ge polisinsatsen:
Rött kort!


DN HÄR!
SVD HÄR!
Sydsvenskan HÄR!
Expressen HÄR! Och HÄR!
Aftonbladet HÄR!

fredag 29 juli 2011

Paret som ger Gnosjöandan ett ansikte i Lomma!


Det här är äkta paret Kent och Ulrika. De driver ett framgångsrikt företag i Lomma. Det är de inte ensamma om.
I Lomma finns det över 2000 småföretagare. Kurvan med nyetableringar är brant stigande. Och då har inte ens näringsminister Maud Olofsson varit och besökt kommunen.
-Efter 30 år i Malmö, flyttade vi företaget till Lomma i augusti förra året. Det ångrar vi aldrig, säger Kent Eborn till mig och kramar hustrun.
Eborn Reklams kundregister är gediget med tunga namn som Malmö kommun, Sony Ericsson, Ideon, Veolia bussbolaget, Bilia Transportbilar samt många, många fler.


Det betonas allt för ofta, att Lomma lever på storstadsregionen Malmö och närheten till Lund. Det stämmer i mångt och mycket, men de senaste åren har något hänt. Entreprenörsandan i kommunen bubblar och spirar, i snart sagt varje buske.
Medan butiker och annat i Lunds centrum får slå igen, söker sig allt fler lyckan i Sveriges bästa kommun. Vill man ta i-men bara lite-, kan man säga att det råder något av Klondyke-stämning i Lomma.


Statistik från kommunens hemsida, talar sitt tydliga språk:
728 aktiebolag, 213 Handels-och kommanditbolag och hela 938 enskilda firmor. Förra året nyetablerade sig 163 företag mot 111 år 2006.
Gnosjöandan på Lomma vis.
-Ja, och vi är med i allra högsta grad, säger Kent och Ulrika Eborn och bläddrar upp sitt spännande företag för mig.
Jag blir verkligen imponerad.
Yes, we can!

torsdag 28 juli 2011

”Time to say goodbye” Här lyfter pianot!


Det här är Andrzei och Arek. De suger i för Kung och Fosterland och bollar med närmare 200 kg piano. Men så är de också flyttgubbar på Tolvans Flytt & Städ AB i Malmö.
Märkvärdigare än så var det inte, när Alexander och Anna hämtade hem mitt piano som de köpt för den nobla summan 1 krona. De kallade in de ramstarka björnarna Andrzei och Arek till en kostnad av 1900 kronor.

Det har blivit en och annan flyttning under pianots mer än 80-åriga liv. Själv har jag varit med om några ångest dämpande piano förflyttningar.
Vi brukar vara fyra Gubbar med selar, som suger tag i var sitt hörn. Trappor är en mardröm som kan få de bästa armar att förvandlas till spagetti.
Flytten i förmiddags gick däremot som en dans. Andrzei och Arek var några starka jävlar.
Vips så lämnade pianot Lomma och for i väg till sitt nya hem i Malmös spännande mångkulturella värld.
Ja, sedan ska de på två personer kånka pianot upp till Alexander och Anna. Tredje våningen. Ingen hiss. Helvetes trappor.
-Då blir man nästan svettig, säger Andrzei till mig och blinkar.
-Fy fan, svarar jag och torkar bort en tår.



onsdag 27 juli 2011

Hemkörd squash? Så gick det

Det här är Eva. Hon bor i Uppsala, vad det nu har med saken att göra. Eva undrar med all rätt över hur det gått med min squashplanta. Ni kanske minns, när jag skrev om squashplantan som invaderade min Täppa.
Alldeles i början av midsommarveckan kom min svägerska, Gun-Britt, instormande i min Täppa med plantan. Hon bor i Skene utanför Borås, vad det nu har med saken att göra.
Dessa båda hurtiga damer, har vissa saker gemensamt: de gillar naturen, växter, blommor och bin.
Medan Eva sitter på en kraftig maskin, så är Gun-Britt en levande jordfräs. Maken till hennes välskötta grönsaksland får man leta efter, t o m morötterna har pressveck.

Squashplantan skulle alltså förvandla mig till en förkämpe. Gröna Vågen, ni vet. Tokstollarna som i början av 1970-talet lämnade storstaden, flyttade ut i storskogen och höll på att svälta ihjäl.
Jag trimmade mina odlingstalanger. Utan att jag begrep någonting bara växte OCH VÄXTE plantan. Med enbart vår Herres regn som gödsel, trodde jag krukan skulle explodera.
-Knacka på grönsaken. Låter den ihålig, så har du en färdig squash, deklamerade Jürgen högtidligt. Han bor i Torsby, vad det nu har med saken att göra.
Jag knackade. Ekoeffekt. Skördetid mitt i blåbärssäsongen.
Så Eva i Uppsala. Min odling av zucchini som det också heter, blev en succé.
Jag vet inte om ni tänkte på det. Min lilla planta fick FYRA landskap i Sverige på tåspetsarna: Uppland (Eva), Västergötland (Gun-Britt), Värmland (Jürgen) och så (jag), Skåne, vad det nu har med saken att göra.

tisdag 26 juli 2011

Eternitkontoret får nytt liv: Stjärnkiropraktiker öppnar klinik i Lomma.

Redan i dag har ett dataföretag flyttat in på tredje våningen. Den 1 augusti öppnar Lomma Kiropraktor klinik & hälsa på andra våningen.
Och om en månad kan det bli klart med en privatläkarmottagning inom allmänmedicin på första våningen.
Det gamla Eternitkontoret i hamnen som stängdes under 1970-talet i samband med asbestskandalen, lever åter upp.
Fast i en helt ny skepnad.
År 2011 handlar det om att värna om Lommabornas hälsa. Inte att rasera den.
Lommaborna är att gratulera.
På det andra våningsplanet ska sju olika verksamheter husera. Förutom då Elins kiropraktik och massage, ytterligare ett företag inom databranschen . Ett annat som verkar inom fotobranschen samt ytterligare fyra småföretagare.
-Inom en månad kan förhoppningsvis förhandlingarna med en privatläkarmottagning vara klara. Den verksamheten ska då in på första våningen, säger en representant för fastighetsägarna, Öresundslokaler, till mig.
Fast i augusti blir det andra och fränare toner i TV om Eternitkontoret i Lomma.
Janne Josefsson var på plats den 9 juni i år och filmade, både mig och kommunalrådet, Anders Berngarn, för Uppdrag Gransknings räkning. Det handlar givetvis om Sveriges största arbetsmiljökatastrof någonsin.
Då styrdes den dödliga hanteringen från just denna byggnad.
Burrr...jag tror jag behöver lite massage, Elin.




måndag 25 juli 2011

Hold sammen-hold hender

Jag hade tänkt avslöja en trevlig nyhet för alla som bor i Lomma i dag. Jag skjuter på det. Mina tankar sitter fastnitade i hemskheterna som drabbat Norge. Det går inte att komma runt det som inträffat i Oslo och ute på ön, där minst 85 människor avrättades kallblodigt av en komplett galning. Fortfarande saknas ett 30 till 40-tal kroppar. Det bara GÅR INTE att komma runt den här oändliga tragedin som får alla ord att bli betydelselösa. Sorgen känns alldeles för stor att ta in. Övermäktig ofattbar.
Jag läser Verdens Gangs hemsida. Bilder, bilder och åter bilder. Och mitt i hela den skakande röran 586590 människor från olika länder som håller händerna och bildar en mäktig kedja. Jag hoppar in i kedjan och så är vi plötsligt 586591 som tillsammans håller våra händer i denna växande tysta protest.
Kanske för en tryggare värld?
Vad vet jag?
Det känns i alla fall bra.
Det får räcka.
Hold sammen-hold hender!
Kanske du kan nå länken HÄR!

Bilden här nedanför är från dagens häktningsförhandling i Oslo tingsrätt. Massmördaren förs ut bakvägen efter förhandlingarna och körs bort i en bepansrad bil. Han häktas i åtta veckor för terrorbrott.
Han ler.
På framsidan av tingsrätten väntar en uppretad folkmassa på att få slita honom i stycken.
Ingen ler.

(bilden från Verdens Gang)

Exklusivt: Kvinnan som fällde Strauss-Kahn träder fram

Medan svensk media har alla sina strålkastare riktade mot Norge, rullar världens nyheter på med nya stories.
ABC NEWS har tex lyckats få en exklusiv intervju med hotellstäderskan som förorsakade höjdaren Dominique Strauss-Kahn fall.
Det är första gången som kvinnan framträder.


Länk till ABC NEWS HÄR!

söndag 24 juli 2011

Boogie woogie-Alexander och Anna fick mitt piano för 1 kr!

Nu ska ni få lära er hur man säljer ett piano från anno dazumal.
Det började med att jag lade ut mitt boogie woogie-piano på Blocket. Pris en (1) krona.
Jag följde upp med ett inlägg på bloggen i torsdags. Där skänkte jag bort det. Är man så duktiga att man läser min blogg. Då ska man också få pianot. Helt gratis.
Det var många nyfikna som hörde av sig. Vissa trodde t o m att pianot kunde lira boogie woogie av sig alldeles själv.

Så ringde Anna, 26 år, jobbar som notarie i Malmö.
-Har du kvar pianot, frågade hon.
Visst fanns denna klenod kvar.
I dag kom så Anna som spelar piano och hennes sambo, Alexander, 25 år, som lirar gitarr och inspekterade skönheten.
Det blev kärlek redan vid första ögonkastet.
-Vi såg det först på Blocket, sedan läste vi din blogg, sa Alexander som för övrigt är uppvuxen på Allégatan i Lomma. I dag jobbar han som datatekniker.
-Då får ni mitt piano, svarade jag. Dessutom är det en fördel när du växt upp i Lomma.
-Aldrig, kontrade de med en mun. Du får 1 kr.
-Affär, blev mitt svar. Bara för det får ni pianostolen gratis, en form av rabatt.
Nu återstår bara transporten. Flyttfirma. Och sedan en pianostämmare.
-Boogie Woogie, sa jag till de unga tu, när de rockade ut i livet.

lördag 23 juli 2011

Blodbadet i Norge: Han blev nordens värsta massmördare

Den här eleganta mannen är nordens värsta massmördare någonsin. Anders Behring Breivik, heter han och är 32 år. Ja, ni har alla redan sett bilder på honom.
Vad vi vet nu att han under en och en halv timme sköt (minst) 85 ungdomar till döds på Utöya. Bomben i centrala Oslo har hittills tagit sju människoliv.
Nittiotvå (92), siffran kan komma och stiga, oskyldiga människor har fått sätta livet till genom en galnings verk.
Nu ställer vi oss alla frågan:
Varför?
Och hur är mannen funtad? Galning?
Ett snabbt svar kan vara politiskt orsaker. I dag vet vi att han har sympatier långt ut på högerkanten. Fast det finns mån
ga som har extrema politiska sympatier både till höger och vänster, utan att för den delen utvecklas till massmördare.
Det måste alltså finnas något mer. Något utöver det vanliga. Den eleganta mannen på bilden måste alltså äga en galnings hjärna, psykotisk, helt enkelt.
Och då kommer vi in på hur han är funtad.
Jag får vända mig till kunskapen.

Dr Michael Welner, en rättspsykiatriker, har undersökt flera av Amerikas mest kända massamördare. ABC NEWS och FBI använder sig av hans kunskapsbank.
”En person som blir massmördare är en
psykotisk person. Oftast handlar det om en enstöring.
Alla massmördare är redo att dö. Vissa är självmordsbenägna, vissa inte. Ingen massmördare har några planer efter sitt mördande. De förväntar sig att bli dödade i samband med attacken. Skjutna av tex polisen. Många har därför skrivit ett avskedsbrev som ska hittas efter deras död och illgärning. Vissa väljer att skjuta sig själva. Andra gör klumpiga flyk
tförsök, för att bli nedskjutna.
Ingen massmördare är oorganiserade utan har en minutiös planering av attacken.”

Så långt dr Michael Welner, docent i psykiatri vid New York University School of Medicine.
Anders Behring Breivik, bodde tex hemma hos sin mamma till alldeles nyligen. Enstöring passar in på honom. Den minutiösa
planeringen stämmer också. Polisuniformen tyder inte minst på det.
Men tydligen bryter han ett vanligt mönster för massmördare. Han gav upp utan att poliserna avlossade några skott. Det är ett beteende som bryter dr Welners bild av en massmördare.
Blev ni klokare?
Det blev inte jag.



(Psykos betyder bokstavligen att hjärnan befinner sig i ett abnormt tillstånd, enligt Wikipedia. Bilderna från Verdens Gang)

Bilden av en massmördare: Norsk grönsakshandlare dödade minst 91 människor!

Så här ser han ut, Anders Behring Breivik, 32 år, som sköt minst 84 människor till döds på ön med det socialdemokratiska ungdomslägret, drygt en timmes bilresa från den norska huvudstaden. Han misstänks också för bombdådet i i Oslo som man just nu vet skördat sju människoliv och många skadade. Total rör det sig om minst 91 döda människor!
Frågan är då om Breivik var ensam om att planera och utföra de hemska dåden?
En sak verkar då just nu ganska säkert.
Anders Behring Breivik är inte muslim.
Hans politiska övertygelse ligger långt ute på högerkanten, enligt Aftenposten.
En fråga jag ställer mig är hur han har haft råd att fylla en skåpbil, i alla fall en större bil, med sprängmedlet TNT. Det kan ha kostat minst 10 miljoner svenska kronor. I vart fall är det de
n beräknade kostnaden på andra håll i världen, när en bilbomb exploderat.
Enligt uppgifter var Breivik grönsakshandlare. För att spara samman till 10 miljoner kronor måste man sälja många morötter. Något av världsrekord.
Jag vet. För min far var nämligen grönsakshandlare.
Och hur har han skaffat sig de kemiska-och tekniska kunskaperna för att hantera minst 100 kg av sprängmedlet TNT? Det är just TNT som är det mest effektiva sprängmedlet i sådana här hemska bombdåd.
Frågorna staplas på hög, när jag skrive
r det här tidigt på lördagsmorgonen.
Hur som helst är det fruktansvärt.
Mycket talar för att massakern utförts av en ensam galning.
Inte bara på en plats. Utan på t
vå platser.
En av de ohyggligaste massmördare i fredstid som världen skådat.
En blond norrman.
Mina ord sinar.
Läs mer HÄR!
Och HÄR!
(Jag har fått revidera dödssiffran på Utöya till 84 döda. Det här var den senaste officiella dödssiffran kl. 09.15. Den norska polisen fortsätter leta efter skjutna människor på ön. Det är alltså mycket möjligt att antalet döda kommer att stiga.)

fredag 22 juli 2011

Flera döda i explosionen i Oslo-svensk TV visar golf!

Medan världens stora TV-bolag rensar allt i TV-rutan och öser på med material från explosionen i Oslo, visar SVT1 golf, SVT2 Emma och TV4 Miss Marple.
Just nu meddelas att flera personer kan vara döda och många skadade. Det bekräftas också från den norska polisen ä
r det rör sig om en bomb.
Svensk TV bryr sig inte. Vi spelar tyvärr i lingonserien.
Jag skäms.
Givetvis sänder norsk TV direkt. Bilder finns. I Sverige kör vi ut golf och en brittisk deckare.
Jag skäms.

Vakna för fan, alla såsiga journalister på våra svenska TV-kanaler!
Själv fick jag en nyhetsflash från alerta Aftonbladet kl 15.44 om en explosion i den norska huvudstaden.
Klockan är 17.20 när jag skriver det här. Nu återgår jag till CNN och Sky News. Tyvärr har jag inte norsk TV, men det har kompisen Leif.
-Här är det fullt ös. Man visar t o m närbilder på skadade människor, säger han till mig.
Jag skäms över svensk TV.
(vinjett bilden är från Verdens Gang i Oslo)



Länk till Expressen HÄR!
Länk till Aftonbladet HÄR!
Länk till Verdens Gang i Oslo HÄR!

Trösta Bruce Springsteen: Lär dig lira saxofon!

I går skrev jag om pianot som jag skänker bort. I dag blir det saxofonskola. Orsaken är Bruce Springsteen som är kolossalt ledsen. Tårarna verkar aldrig ta slut.
Den legendariske E Street Band saxofonisten, Clarence Clemons, avlider den 18 juni, 69 år gammal.
För Bruce Springsteen förvandlades livet till ett tårfyllt helvete. Folk i branschen kommer för alltid att minnas Bruces mäktiga begravningstal i Florida.

För att alla ska komma ihåg hur mycket Bruce sörjer sin vän, har också delar av talet lagts ut på rockstjärnans hemsida, tydligen för evigt.
Tårar, mina vänner, tårar.
Och som inte det skulle vara nog, höll Bruce den gångna helgen en minneskonsert i brådrasket hemma i Asbury Park.
Ännu mera tårar. Störtflod.
Något måste göras. Vi får helt enkelt försöka trösta Bruce Springsteen.
Varför inte lära dig spela saxofon? Det är ett läckert instrument. Och Bruce skulle säkert bli glad.


Texten här ovanför, är från saxofonskolan som jag gladeligen tutade mig igenom i slutet av 1950-talet i Malmö.
”Tonen bildas med tungan, aldrig med gommen,” bara en sådan sak.
Och vidare:
”Kinderna få ej heller blåsas upp, utan blås helst med slappa kindmuskler.”
Eller vad sägs om följande:
”...tungan aldrig drages tillbaka så hastigt, att tonen blir skarp och rå.”
Mina vänner.
I dag vet vi att vi snabbt drar tillbaka tungan, för vi vill skapa en ton som är skarp och rå. Du har då skapat ett Clarence Clemons sound.
Grattis.
Bruce Springsteen slutar gråta och blir glad igen.
Svårare än så var det alltså inte.
Öva på.

torsdag 21 juli 2011

Sugen på ett piano? DU FÅR MITT!

Det finns bara en hake i min formidabla gåva: du får själv transportera bort det. Och stå för eventuella transportkostnader.
Det är nu problemen tornar upp sig. Marknaden är översvämmad av gamla pianon som folk skänker bort. Orsaken är bla vikten. Oftast väger ett gammalt piano lika mycket som en Gnu i vilda Afrika, alltså i värsta fall upp mot 250 kg.
Det är inget man bollar med precis.
På mitt piano har det lirats både "Boogie Woogie" och "Får jag bli din tangokavaljer, blott för några timmar, och få en kyss och kanske fler...", ja, ungefär så har det klingat i mitt barndomshem.

Här har jag suttit och plågats med "Für Elise". Min pianolärare, tant Fast på Ellstorp i Malmö, körde den hårda skolan. Absolut ingen "Boogie Woogie", utan endast klassiskt pianoklinkande.
Jag minns många timmar med skalövningar. Tråkigare än döden.

Vad blev det då av allt mitt nötande?
Jo, "Boogie Woogie" (förlåt tant Fast), långt före Robert Wells slog igenom.
Nu är det slut. Pianot ska ut. Vill du ha det? Du får det. Helt gratis.
Fast, som sagt var, du får hämta det på plats och eventuella transportkostnader betalar du själv.
Min pianokarriär är nämligen över. Sant.
Goodbye My Lover.

onsdag 20 juli 2011

Rekordsatsning på kulturen i Lomma: Marianne Mörck till Borgeby Slott

Lomma Event slår till med hösten kulturrace, rekordsatsningen, "Toner vid Borgeby Slott". Maken till späckat program får man leta efter.
Lomma Events, Jöran Lindkvist, har knappt haft tid att sova den senaste tiden.
-Det är en bristvara, säger han till mig.
Jag förstår honom, eller vad sägs om att sy samman följande program som jag kan avslöja i dag:
Den 1 september:
Opera Don Giovanni
Utställning HC Ericson
Musikarkeolog Cajsa S. Lund
Anders Reisnert m.m.
Den 3 september:
Medlemmar ur Malmö Symfoniorkester
Joachim Bäckström
Marianne Mörck
Special guest?
1-4 september:
Konserter
Riddarspel
Medeltidsmarknad
Dockteater m.m.
Biljetter släpps den 22 juli, Julius biljettservice.
Uppgifterna är hämtade från deras hemsida som du hittar HÄR
Sveriges bästa kommun vill nu också bli Sveriges bästa KULTURkommun.
Bra jobbat!