lördag 31 december 2011

Raketsmugglarna


Det var en gång två små vattenkammade Gossar. Den ena hade benan åt vänster. Den andra åt höger. Det hade inget med politik att göra. Det var så de små Gossarna kammades av sina mammor.
När Gossarna sammanstrålade flödade kreativiteten och lekarna. I dag
skulle man säga, att de inte fick rasa av sig på dagis, för den omsorgen var ännu inte uppfunna.
En dag var de små Gossarna mycket större Gossar, både till längden och bred
den.
De nu större Gossarna med Elvisfrisyr, utvecklade ett gemensamt intresse för raketer. Det var så man sa på den tiden, raketer, fast det egentligen handlade om nyårssmällare. Inga små puffar, utan det skulle smälla rejält. Helst borde det nya året skjutas in med en dynamitgubbe, men det gick ju inte för sig. (texten fortsätter efter bilden)

Dagen efter att, Bröderna Cartwright, haft premiär i svensk TV, tog Gossarna en av de stora ”båderne”, från Malmö till Köpenhamn. I den danska huvudstaden sålde man på den här tiden rejäla nyårssmällare. Det närmaste man kunde komma en dynamitgubbe.
När Gossarna, rusiga av lycka, återvände till Malmö och passerade genom tullhuset som luktade båtplåt, maskinolja, ölstinna herrar samt parfymerade hemmafruar, stod tulltjänstemännen bakom ett lååångt bord och spanade efter lämpliga smugglare. (texten fortsätter efter bilden)

-Hallå där, ni två. Vad har ni i paketet, röt en tullare med slokmustasch till Gossarna, som alltså såg ut som lämpliga smugglare.
-Raketer, löd det oskyldiga svaret, medan Gossarna pillade på det lilla paketet med brunt omslagspapper som hölls samman av ett luddigt snöre.
-Har ni fyllt 15 år?
-???
-Jaså, inte det, fortsatte slokmustaschen med ett brett leende som blottade minst tre amalgamfyllningar.
-Då blir det beslag. Fyll i pappiret.
Sa alltså slokmustaschen och placerade händerna bakom ryggen. (texten fortsätter efter bilden)

Raketer för 15 kronor (i dag ca 170 kr), rök all världens väg.
Elvisfrisyrerna slokade betänkligt. Samtidigt kånkade de ölstinna herrarna och de parfymerade damerna förbi med 100-tals kg smör.
I Danmark kostade då 1 kg smör 3 kr (ca 34 kr) och i Malmö 7 kr (ca 80 kr). I dag är kilopriset i Lomma ca 60 kr. I Norge mellan 2-3000 förskräckta riksdaler. Det är allt tur man inte är norrman.
Hur som helst. Denna sorgens nyårsafton, blev det mest tomtebloss för de misslyckade raketsmugglarna.
Den ena Gossen fick grått hår, medan den andra Gossen tappade allt sitt hår.
Bröderna Cartwright finns inte heller längre.
Kan jag få en kopp kaffe?

Skicka en kommentar