måndag 26 december 2011

Julstormen! 99 år senare bygger Lomma en skola på platsen

Annandag jul 2011. Dagmar slår till.
Kaos efter nattens storm. 170 000 hushåll utan el.Tågstopp norr om Gävle. Bilister från Örebro i söder till Jämtland/Västernorrland i norr varnas att ge sig ut på vägarna.
Lomma och Skåne fick endast kuling. Kanske t o m styv kuling. Annat var det Annandag jul 1902. Då plågades Lomma av liknande orkanvindar. Den här julstormen som den kallas för, har jag skrivit om många gånger tidigare. Enligt sägnen den värsta i mannaminne som drabbat Lomma. Hela hus smulades sönder. Människor kom till skada. Allt blev till kaos.
Titta på vinjettbilden jag fått från Tommy Nordström i Lomma.
Det är Fladängen som sedan blev ett populärt strövområde för Lommaborna. På bilden från Julstormen 1902 ser ni en jakt som ställt sig på tvären på landbacken.
Tommy berättar att fotografen var Wilhelm de Shàrengrad.

Fladängen i dag, 99 år senare. På platsen byggs en skola för låg-och mellanstadiet. Höstterminen 2012 kommer här att gå ca 400 elever. Frågan är om det ens finns några lärare som vet vilken historisk mark skolan vilar på? Skolan byggs hitom det enmastade segelfartyget.
Bilden längst ner är ett av de tre minnesmonumenten som sattes upp efter Julstormen 1902. Det ena står på Varvstorget med kunskapens hus i bakgrunden, biblioteket. De två övriga vilar, enligt uppgift, ut i ett kommunalt förråd.
Kommer Lomma kommun att uppmärksamma 100-års dagen om exakt ett år?
Jag tippar att de övriga två minnesstenarna då dyker upp. Utvilade och fräscha. Kommer man att sätta upp minnesmonument i Jämtland efter nattens orkanvindar?
Jag tror knappast det.
Skicka en kommentar