tisdag 8 november 2011

Tvättmaskin! Fler båtplatser! Se där-två goda nyheter från hamnchefen i Lomma.

Det här är Lars. Han är hamnkapten i Lomma. På bilden jobbar han på att göra en Stina Dabrowski. Hoppa.
Det gick bra. Felet var att jag endast fick med själva landningen på bild.
Det är alltså Lars som basar över stort som smått i hamnen. Trycket efter en båtplast i Lomma är stort. De 750 kajplatserna räcker inte till på långa vägar.
Även besökarantalet ökar. Många danskar, men även tyskar och i somras t o m en engelsman som gled in i Lomma med sin segelbåt.


Lomma växer så det knakar. Många väljer flytta hit för att ha nära till sin båt. Fast de hamnar i en trist kölista.
-Den är lång. 200 väntar på en plats, berättar Lars. I nästa andetag avslöjar han att ca 50 nya platser planeras längre uppför Höje å.
De som väntar får annars VÄNTA. I Lomma lämnar inte Gubbarna sina båtar förrän de lägger tofflorna i vädret, om Herrskapet förstår vad jag menar.

Nog om detta. Det är roligare att lyfta på taket till det, minst sagt, pittoreska Hamnkontoret. Jag kliver in i en saligt vacker röra som mer påminner om en fiskebod i Bohuslän. På väggarna gamla bilder av hamnen i Lomma. Trossar, hinkar spännen, burkar, fendrar, livbojar, tampar, rep med knop, rep utan knop och så då Oscars soffa-se bilden ovanför. Oscar är mannen som en gång i tiden startade Oscars Varv i byn.
Han byggde sig en alldeles egen soffa. Överdelen gick att fälla ut till en säng. Det lär gå många historier om soffan. De flesta barnförbjudna. Oscar hade så länge han levde, i alla fall väldigt trevligt med sin soffan.
-Nu står den här. Rena rama avstjälpningsplatsen. Jag får fixa till soffan, fortsätter Lars och avslöjar på slut tampen en annan nyhet:
-Nästa år blir det en tvättmaskin i hamnen. Till glädje för alla båtbesökare. Tvättmaskinen är nämligen mycket efterlängtad. Seglarfolket vill ha rena kalsonger. Damerna fräscha trosor.
Dessutom är hamnfogden i Lomma miljömedveten. Han fräser omkring ljudlöst på en el-vespa. Bara en sådan sak.
Tack för titten, Lars. Det var trevligt, oss sjöbusar emellan.

Skicka en kommentar