tisdag 29 november 2011

Stormen för hundra år sedan: Lommakvinna dog!

Annandag jul 1902 har för alltid skrivit in sig i de historiska rullarna i Lomma. Då drabbades byn av den värsta stormen någonsin. Vattennivån steg med över två meter.
Precis som den senaste stormen, slog de hårda, tuffa, vindarna till när mörkret sänkt sig över Lomma. Med natten steg vindens rytande till ett inferno.
På den tiden var det inte fint att bo vid
havet. Nej, där bodde fattiglapparna med sin hushållsgris samt några hönor.
Det finns berättelse bevarade om hur Lommabukten virvlande vattenmassor den natten fylldes med skrikande grisar och kacklade höns. (texten fortsätter efter bilden)

Och så då gammelmor Carma, på vinjettbilden med sitt barnbarn Hans.
Gammelmor Carma bodde i sitt lilla hus tillsammans med sin familj vid Södergård, söder om dagens Lomma, där gamla Västkustvägen pilar fram.
Numera finns naturligtvis inte Carmas hus längre kvar. Det finns inte minsta spår, efter någon bosättning på hållplatsen 2011. Platsen är i dag en busshållplats för 132:an med slutstation Landskrona.
Men tänk om busshållplatsen hade kunnat berätta om det drama som utspelades här för snart 109 år sedan? På hållplatsskylten står det i dag, just det, Södergård. (texten fortsätter efter bilden)

Havet/sjön/sundet/bukten-kärt barn har många namn-vräkte sig med våldsam kraft in över land, hus och människor. Gammelmors Carmas hus slogs i spillror av de enorma vattenmassorna. Vattnet isande kallt. Vinter. Den åldrande Carma, var på väg att sköljas med ut i Lommabukten tillsammans med de skrikande grisarna och kacklande hönsen. Vi kan bara föreställa oss hur den lilla familjen kämpade för sina liv. För inte tala om kampen med att rädda farmor från att omkomma i stormens öga. (texten fortsätter efter bilden)
På något vis lyckades man till slut sätta sig i säkerhet. Snart nog blev Carma sjuk i sviterna efter det ofrivilliga vinterbadet. Hennes liv gick inte att rädda.
I dag skulle vi säga att Carma förmodligen dog av lunginflammation.
För första gången berättar jag alltså historien om gammelmors Carmas öde 1902.
För första gången får ni också reda på att den berömda stormen över Lomma 1902, skördade ett dödsoffer, Carma.
Bilderna och berättelsen har jag fått av familjen.
Jag sänder en tanke.

Skicka en kommentar