måndag 10 oktober 2011

Lommas MÖBELAKUT rycker ut!


Det här är Torbjörn. Han är möbeldoktor i Lomma. Om din möbel är småkrasslig. Då rycker Torbjörn ut med sin stabila väska. Vid svårare fall läggs din möbel in i Torbjörns verkstad i Lomma.
Vovven på bilden heter Ozzy, efter pappan Frank (Zappa). Men det är en helt annan historia.
I Lomma finns det ca 2800 småföretagare. Många framgångsrika. Jag har tidigare berättat om Lomma Glasmästeri samt Kent och Ulrikas, Eborn Reklam.
Nu har turen kommit till Torbjörn Magnusson som driver Malmö Möbelpolering. I Lomma.

Vi står i ett hav med verktyg, vätskor och trasor. Det luktar gott.
-Pappa Ove startade företaget inne i Malmö 1949. 1974 flyttade han över verksamheten till Lomma. Jag tog över 1989. Fast behöll namnet, Malmö Möbelpolering. Det är så etablerat i branschen.
-Jag är numera ensam, men som mest har det varit sju anställda. Företaget är omgjort till en ekonomisk förening. Vilket är en fördel. Jag slipper tänka på alla papper och annan administration som hör till, berättar Torbjörn för mig.

Det tar nästan lika lång tid att utbilda sig till möbelrenoverare som till läkare. Det är inte bara att, hur som helst, ge sig på en gustaviansk stol.
-Jag växte upp i den här miljön. Allt jag kan lärde pappa Ove mig. Man kan verkligen säga att jag lärde mig yrket från grunden, fortsätter Torbjörn.
Numera är han en fena på att fixa till alla typer av möbler. Dessutom specialist på högglanspolerade flyglar för miljonbelopp, typ Steinway.

Mellan varven blir det också ett och annat hembesök-akututryckningar. Då kommer Torbjörn ångande med sin bastanta ”läkarväska”.
Verkstaden i Lomma är inte bara belamrad med vätskor och verktyg. Här finns det gott om sjuka möbler som ska renoveras, både högt och lågt.
Titta och njut av bilderna med stolar och en gungstol från 1942 som hänger i taket och väntar på att åtgärdas.
Det ser mer ut som en konstinstallation som med råge skulle platsat på vilken konstrunda som helst.
-Märkligast jag renoverat? Jo, en antik pottstol från 1700-talet, slutar möbeldoktorn Torbjörn Magnusson och så skrattar vi i kapp.

Skicka en kommentar