torsdag 15 september 2011

Höstens hetaste bok: Ett 50-tal svenskar var spioner för Stasi!


Så här ser boken alltså ut som snart snart ges ut på Carlssons Bokförlag. I dag skriver författaren själv, professor Birgitta Almgren (bilden till höger) vid Södertörns Högskola, på DN Debatt om sin heta potatis till bok.
Jag citerar:
"Vi möter kvinnan som lämnar uppgifter inte bara om grannar utan även om sin man, om färjetransporterna Sassnitz–Trelleborg och om svensk polis.
Där finns teologen som avslöjade sina studentkamrater, dataexperten som lämnar hemligt material rörande spetsteknologi, den kallhamrade socialdemokratiske journalisten som utan att blinka sviker sina partivänner och rapporterar från social­demokraternas möten på Bommersvik, gymnasieläraren som utbildades i luftförsvarets spanings- och observationsteknik, sekreteraren som uppvaktas av DDR-tjänstemän och företagare som fick fördelaktiga kontrakt och affärsförbindelser. Unga attraktiva IM utbildades i Romeo- och Julia-strategier. I arkiven finns berättelser om hur storpolitiken kunde drabba ungdomar och hur de till sist tog konsekvenserna – och blev agenter för Stasi."
Nu hör det till saken att hon av får inte avslöja namnen. Då kan nämligen Birgitta Almgren hamna i fängelset. Det har Regeringsrätten bestämt. Därför gör författaren en kringgående rörelse. Birgitta Almgren lägger helt enkelt ut en efterlysning i sin debattartikel:
"Om du är en av dem som den här boken handlar om har du säkerligen synpunkter på det jag skrivit. Kanske vill du komplettera eller lägga till rätta. Kanske har jag missuppfattat något. Jag lovar dig då på frivillig basis samma sekretess som Regeringsrätten beordrat mig. Dokumenten i svenska och tyska arkiv har ju alla filtrerats genom respektive skribents erfarenheter, känslor och perspektiv. De är skrivna i en annan tid i en annorlunda värld."
Fredagen den 23/9, kl. 12 hålls en presskonferens i Carlsson Bokförlags monter på Bokmässan i Göteborg.
Det finns alltså ett 50-tal svenskar som i dag borde vara väldigt nervösa.
Snacka om att jag är nyfiken på namnen.
Överraskad?
Nej, inte det minsta.
Det finns alltid kräk på samhällskroppen.


SVENSKA DDR SPIONER-AGENTER
Jag citerar direkt från DN-Debatt, sidofakta:
Minst 124 DDR-agenter
Åren 1969-89 hade Stasi (officiellt Ministerium für Staatsicherheit, MfS) ca 32 agenter bosatta i Sverige samt 21 ”kontaktpersoner”. Till detta kom ca 71 tyska agenter som skickades hit på kortare uppdrag. Totalt var det således minst 124 personer som under de här åren var engagerade i spioneri mot Sverige. Bland dem fanns enligt Birgitta Almgrens bok bl a 12 lärare/utbildare/forskare, 10 ingenjörer, 9 företagare, 9 journalister, 6 sekreterare, 4 från gruppen präst/jurist/läkare/socialarbetare och 2 kulturarbetare.


Debattartikeln i DN HÄR!
Sydsvenskan HÄR!
Mer om boken HÄR!
Skicka en kommentar