fredag 26 augusti 2011

Bilden av Kävlinge kommuns huvudvärk

Här skulle det råda köphysteri. I stället står den jättelika parkeringsytan tom. År ut och år in. Handelsplats Center Syd-Kävlinge kommuns ständigt malande huvudvärk.
Det var väl inte så här, det var tänkt att bli. När Center Syd växte upp som ett framtidens köpcentrum för ca 30 år sedan, var det med klang och jubel i de kommunala korridorerna.
Läget utefter motorvägen mellan Malmö-Göteborg, det bästa tänkbara. Kävlinge kommun med centralorten placerad offside någon mil inåt landet, skulle få en guldåder.
Då kom Smart. En norsk kedja med färskvaruförsäljning.

Smart satsade storslaget. En enorm bunker på 14 000 kvadratmeters försäljningsyta byggdes upp i röda rappet. Parkeringsytan större än vad Swedbank Stadion med plats för 24 000 åskådare i Malmö har att erbjuda sin publik i dag. Politikerna jublade:
Nu jävlar!
Det fanns bara ett allvarligt problem med Smarts norska affärsidé. För att handla i templet måste man köpa ett medlemskort för 100 kronor.
Svenskarna nobbade. Även jag spolade den smarta affärsidén
I februari 2001 fick man slå igen.

Sedan dess har jätteladan stått tom. De styrande i kommunen skjuter in högar med pengar. Nya storslagna framtidsplaner skissas. I höst skulle tex Sveriges största outlet öppnat i den tomma bunkern. Ännu en havererad dröm?
Nya ägare har kommit och gått, problem, problem och åter problem. I stället har de båda köpcentren, Nova utanför Lund och Väla utanför Helsingborg, sopat hem kunderna mitt framför näsan på Center Syd.
Butiker slår igen. Kundunderlaget räcker inte till. Center Syd sprattlar i dödsångest.
-Hela området är vanskött. Politikerna i Kävlinge kommun är amatörer, säger jag och knäpper dom på näsan-se där, mitt i prick direkt!Skicka en kommentar