onsdag 13 juli 2011

Drama i Lomma: Plastankan som blev mamma till en andunge


Peter Aspe har ”Fönstret mot dammen” i Lomma. Här följer hans dramatiska rapport. Uppgifter kommer från grannarna Elsy, Göran, Ann-Marie och hustrun Hillevi, samt egna iakttagelser:
"En andhona lade sina ägg under en funkia i grannarnas Täppa. Där låg hon stilla och ruvade sina fyra ägg. I söndags såg Göran att äggen var kläckta och honan med sina fyra ulltussar gav sig iväg mot mellandammen. Från vår inglasade balkong såg vi hur de simmade omkring i tät formation med mamma, som nya andungar gör. Eftersom de var så söta fortsatte vi att följa deras färder i dammen och såg att de närmade sig ”vattenfallet” mot nedre dammen. Hillevi anade genast faran och ropade ”akta er”, men försent; två av ungarna greps av den kraftiga strömmen, och åkte ner över kanten. Andmamman förtvivlad och simmade fram och tillbaka under högljutt klagande. Så småningom försvann hon och de två kvarvarande ungarna in i vassruggen. I måndags berättade Ann-Marie att en liten andunge tytt sig till en av plast-vettarna i dammen. Ungen sökte kontakt med plast-mamman, genom att simma runt till ansiktet, och lade sig till slut till ro uppe på ”mammans” rygg.


Under tisdagen, försökte Hille och flera förbipasserande, att få andra änder att ta sig an den föräldralösa ungen, utan resultat. För att försöka lösa situationen tog Hille kontakt med Fågelskyddet, som menade att ungen var född för sent på säsongen. Varför mamman övergett ungen hade de ingen teori om, men menade att ungen funnit trygghet hos sin plast-mamma. Fågelskyddet sa att andungen inte har stora utsikter att överleva.
Några måsar som kom dykande skrämde ungen, som dök ner under vattnet och kom upp fem meter längre bort i vasskanten. Sedan dess har vi inte sett till den lilla andungen."I dag på morgonen kom följande glädjande besked från Peter:
”Hej Calle, nu för en liten stund sedan såg jag ungen komma springande (!) över vattnet, så litet sensationellt lever ungen ännu.”


Skicka en kommentar