lördag 23 juli 2011

Blodbadet i Norge: Han blev nordens värsta massmördare

Den här eleganta mannen är nordens värsta massmördare någonsin. Anders Behring Breivik, heter han och är 32 år. Ja, ni har alla redan sett bilder på honom.
Vad vi vet nu att han under en och en halv timme sköt (minst) 85 ungdomar till döds på Utöya. Bomben i centrala Oslo har hittills tagit sju människoliv.
Nittiotvå (92), siffran kan komma och stiga, oskyldiga människor har fått sätta livet till genom en galnings verk.
Nu ställer vi oss alla frågan:
Varför?
Och hur är mannen funtad? Galning?
Ett snabbt svar kan vara politiskt orsaker. I dag vet vi att han har sympatier långt ut på högerkanten. Fast det finns mån
ga som har extrema politiska sympatier både till höger och vänster, utan att för den delen utvecklas till massmördare.
Det måste alltså finnas något mer. Något utöver det vanliga. Den eleganta mannen på bilden måste alltså äga en galnings hjärna, psykotisk, helt enkelt.
Och då kommer vi in på hur han är funtad.
Jag får vända mig till kunskapen.

Dr Michael Welner, en rättspsykiatriker, har undersökt flera av Amerikas mest kända massamördare. ABC NEWS och FBI använder sig av hans kunskapsbank.
”En person som blir massmördare är en
psykotisk person. Oftast handlar det om en enstöring.
Alla massmördare är redo att dö. Vissa är självmordsbenägna, vissa inte. Ingen massmördare har några planer efter sitt mördande. De förväntar sig att bli dödade i samband med attacken. Skjutna av tex polisen. Många har därför skrivit ett avskedsbrev som ska hittas efter deras död och illgärning. Vissa väljer att skjuta sig själva. Andra gör klumpiga flyk
tförsök, för att bli nedskjutna.
Ingen massmördare är oorganiserade utan har en minutiös planering av attacken.”

Så långt dr Michael Welner, docent i psykiatri vid New York University School of Medicine.
Anders Behring Breivik, bodde tex hemma hos sin mamma till alldeles nyligen. Enstöring passar in på honom. Den minutiösa
planeringen stämmer också. Polisuniformen tyder inte minst på det.
Men tydligen bryter han ett vanligt mönster för massmördare. Han gav upp utan att poliserna avlossade några skott. Det är ett beteende som bryter dr Welners bild av en massmördare.
Blev ni klokare?
Det blev inte jag.(Psykos betyder bokstavligen att hjärnan befinner sig i ett abnormt tillstånd, enligt Wikipedia. Bilderna från Verdens Gang)
Skicka en kommentar