onsdag 11 maj 2011

Har hon Lommas största äggkoppssamling?

Det här är Gunilla. Jag har satt in en bild av henne på en äggkopp. Det är hon värd. Gunilla är nämligen samlare. Av äggkoppar. 200 stycken. Slå det, den som kan.
Gunilla är egentligen så väldigt mycket mer än äggkoppssamlare:
Fil doktor i presshistoria, känd journalist på Sydsvenskan i många år m m. Numera också som pensionär ordförande för folkpartiet Lomma.
Därmed vet vi nu att de ledande politikerna i Lomma är samlare. Tidigare har jag på bloggen skrivit om kommunalrådet Anders Berngarn (m) och hans eminenta vykortssamling.


I handen håller Gunilla Lundström en raritet. Det är den första äggkoppen i den gedigna samlingen.
-Mallorca 1961. Det är egentligen ingen märkvärdig äggkopp, men med den startade mitt intresse för äggkoppar, säger hon.
Det där med att samla äggkoppar är en internationell företeelse. Det finns t o m organisationer som för seriösa diskussioner över 1200 äggkoppar. Må
let är att få fram 6000 (!) äggkoppar. I Spanien firas också Äggkoppens Dag.
En av de äldsta grävdes fram 74 f Kr i ruinerna av Pompeji, bara en såda
n sak.
Jag själv är förtjust i dessa små söta tingest. Givetvis fick Gunilla en äggkopp av mig. I form av en blomkruka.
Kopp på er.
FOTNOT: Det finns ingen EU-standard för hur en äggkopp ska se ut. Den lever alltså ett fritt och härligt liv. Fast i USA finns inga äggkoppar alls.

1 kommentar:

info sa...

Det visste jag inte om min släkting! Roligt att veta. Tack för att du berättar dessa små, mänskliga och viktiga historierna om livet.

Cilla Lundström